gelencser


Gelencsér Attila csütörtöki sajtótájékoztatóján elmondta: csökkentenék a bizottságok és bizottsági tagok számát. Alelnök azonban továbbra is kettő lesz a közgyűlésben. Eközben Balatonföldváron tájékoztatták feladataikról az új polgármestereket.

Az önkormányzati törvényből eredő kötelező feladatokról is hallhatott minisztériumi szakemberektől az 50 új somogyi polgármester. A 77-ből ennyien jöttek el a két napos tanácskozásra.  

- Azoknak főleg hasznos, akik még nem voltak ebben a tisztségben, én mondjuk még testületi tag sem voltam eddig, hanem csak belecsöppentem teljes kívülállóként ebbe a közegbe - magyarázta Teleki Ákos, Sérsekszőlős polgármestere.

A megyei katasztrófavédelmi parancsnok szerint a települések vezetőinek a természeti katasztrófák mellett az ipari balesetekre is fel kell készülniük.

- Mi az adott szituációban szakmai támogatást és tanácsokat adunk, de az erők, az erőgépek odarendelése, azokkal való intézkedés az bizony a polgármester, mint a polgári védelmi szervezet vezetőjének a feladata - hangsúlyozta Heizler György ezredes a Somogy Megyei Katasztrófavédelem parancsnoka.

Eközben Kaposváron az új, eddiginél kisebb közgyűlés is készül már a hatékony működésre. Gelencsér Attila sajtótájékoztatóján elhangzott: képviselőik száma 40-ről 16-ra csökkent. Ígéretük szerint további karcsúsítás következik.

- Saját hatáskörben tovább szűkítjük a politikusok számát és a korábbi 12 bizottság helyett ebben az új ciklusban csupán 6 bizottságot, a korábbi 60 küldős bizottsági tag helyett most lecsökkentett látszámú bizottságokkal csupán 20-22 bizottsági taggal fogunk dolgozni - Gelencsér Attila, a Somogy Megyei Közgyűlés elnöke.

Az elnök hozzátette: ezzel éves szinten több mint 50 millió forintot takaríthatnak meg. A megyei alenökökkel azonban nem spórolnak. Továbbra is kettőt választanak majd szombati alakuló ülésükön. Az eddigi egyik alelnök, Sárdi Árpád nyugdíjba vonul. Az már biztos: Jakó Gergelyt ismét jelölik, a másik külsős jelöltet azonban az elnök nem nevezte meg.

Címkék: politika