Választás


Libickozma mellett Varászlón kell időközi választást tartani. Egyik faluból sem nyújtottak be fellebbezést a polgármesterjelöltek a döntetlen eredmény miatt. Balatonbogláron, Balatonfenyvesen és Nagyatádon viszont a szavazatok újraszámlálását kérik. Nagyatádon két volt fideszes képviselő támadja az eredményt. Bogláron az egyik képviselőjelölt soknak találta az érvénytelen szavazatokat. Fenyvesen több képviselőjelölt is újraszámlálást kér, mert szerintük két körzetben is feltűnően kevesebb szavazatot kaptak, mint máshol.

Négy faluban a választás megismétlését kérik, Niklán például azért, mert a bejelentő szerint az újraválasztott polgármester csoportosan vitte szavazni a választókat. Somogyaracson állítólag többen személyigazolvány nélkül szavaztak, Gálosfán a mozgóurnás szavazás körülményeit vitatják. Csökölyben összeférhetetlenségre hivatkoznak. Ami már biztos: MSZP-s polgármestere nem lesz Somogynak.

Návai Zoltán politológus szerint több somogyi politikus is részt vett az MSZP kormányban, és ezért vállalni kell a felelősséget. Az MSZP országosan a második helyezést érte el, Somogyban még a Somogyért civil egyesület is megelőzte, ez is azt bizonyítja, hogy az MSZP gyenge párt Somogy megyében - tette hozzá.

A megyei közgyűlésben is erősödött a Fidesz, és gyengült az MSZP pozíciója. Míg 4 éve 28% szavazott a szocialisták listájára, most 13%. A Somogyért is több mandátumot szerzett náluk: összesen hármat, míg a baloldaliak kettőt.

mszp


A vasárnapi választási műsorban a szocialisták megyei elnöke azt mondta: nem szakad a párt. A MSZP egyben marad, de meg is újul. Ennek az országnak erre nagy szüksége lenne, nemcsak a baloldaliság miatt, most más kérdések is fölmerülnek, én a demokráciának a védelmét, egy kiegyensúlyozottabb társadalmi légkört gondolok - mondta el Kolber István. Azóta például kilépett a pártból Szili Katalin.

somogyért


A Somogyért elnöke azt mondta: a közgyűlésben együttműködnének a Fidesszel. A győztes Fidesznek nem válik hátrányára, hogy az együttműködést a civil világgal keresi. Mi készek vagyunk és képesek is vagyunk felülemelkedni minden pártpolitikai érdeken, és segíteni a megye érdekében azt a munkát, amire nagy-nagy szükség lesz - tette hozzá Gyenesei István.

Gelencsér Attila


A megyei közgyűlés elnöke vasárnap este sikeresnek ítélte a választást. Mind a civil ruhába öltöztetett hamisságot, mind az MSZP kormányzásának teljesítményét leszavazták, én nagyon büszke vagyok a somogyiakra, valahol hallottam, hogy az igazság mindig utat tör magának, a somogyiak ma óriásit nyertek - mondta el Gelencsér Attila.

A cigány kisebbségi önkormányzatokban is a jobboldalhoz közeli Lungo Dromnak sikerült többséget szereznie Somogyban. A mandátumok 61%-át elnyerték. Szövetségeseik további 14%-ot hoztak. Legfőbb riválisuk, az MCF Minoritas a mandátumok 25%-át szerezte meg.

lakossági fórum


És végül néhány érdekesség: Szita Károly a leghosszabb ideje polgármester a megyei jogú városok vezetői között. Somogyban minden 6. polgármester nő lett. Somogyaszalóban 1 szavazattal nyert a jelölt az eddigi polgármesterrel szemben.

Címkék: Návai Zoltán, kisebbség, Kolber István, megyei közgyűlés, Somogyért, MSZP, Gelencsér Attila, Fidesz, önkormányzat, Somogy, politika