Ez a választás más mint a tavaszi országgyűlési, az országgyűlésin a pártoknak van nagyobb szerepe, az önkormányzati választásokon viszont a személyeknek. Várhatóan a parlamentből kiesett pártok - az MDF és az SZDSZ - helyét az önkormányzatokban átveszik az újonnan bekerült szervezetek, a Jobbik, és az LMP - fogalmazott Návai Zoltán politológus. - A választás egyfordulós, nincs érvényességi, és eredményességi küszöb, ahol megvan a szükséges számú jelölt, ott biztosan lesz eredményhirdetés.

valaszt1

2006-ban országosan a választópolgárok 53,12 százaléka ment el szavazni. Somogy megyében 56,05 %. Megyénkben csaknem 269 ezren jogosultak a szavazásra. A legutóbbi három önkormányzati választáson az országos átlagnál 3-4 százalékkal többen voksoltak a megyében. A mostani 2010-es önkormányzati választáson várhatóan ennél alacsonyabb lesz a részvétel.

Somogyban 34 településen - többségében fideszes vagy független jelöltek - vetélytárs nélkül indulnak az októberi önkormányzati választásokon. Többen közülük nem először szállnak ringbe a polgármesteri székért. Nekik egyetlen szavazat is elég a győzelemhez. A teljes listát ide kattintva olvashatják.

Kik számítanak esélyesnek?

Elsősorban, akik már polgármesterek, képviselők voltak és most újra jelöltették magukat. Ezután dönt csak a párttámogatás. Ha a régi polgármester nem indul, akkor a Fidesz jelöltjének van esélye. Ez akkor is igaz, ha két új jelölt közül lehet választani.

- A 10 ezer lélekszám fölötti városokban Kaposváron Szita Károlyra, Siófokon Balázs Árpádra, Barcson Karvalics Ottóra fogadnék biztosan - mondta Návai. - Nagyatádon, Ormai István esélyeit rontja az MSZP-s jelölt indulása. Ha az MSZP-s jelölt nem lép vissza, esélyt látok Kárpáti László Miklós győzelmére. Marcaliban Sütő Lászlónak van esélye, régóta polgármester és a Fidesz-KDNP új jelöltet indított ellene.

valaszt2

A vasárnapi önkormányzati választás várhatóan hozza a tavaszi pártarányokat, amire nem volt még példa az elmúlt húsz évben. A Fidesz-KDNP biztos fölénye mögött a második és a harmadik hely sorsa a szocialisták és a Jobbik között dől majd el. Az LMP-nek Somogyban még megyei listája sincs, biztos számára a negyedik hely.

A pártok számára mi a tét?

Egyes szakértők véleménye szerint a Fidesz számára kudarc lenne, ha az eddigi szocialista vezetésű Barcsot nem vennék be, illetve ha nem szereznék meg a megyei közgyűlésben a biztos többséget. De az se vetne jó fényt, ha nem sikerülne számottevően növelni a polgármestereik számát, hiszen 129 helyen indítanak településvezetőt Somogyban. Az is veszteséget jelentene, ha nem lenne több képviselőjük, mint a többi pártnak együttvéve. A Fidesz önmagában négyszer több jelöltet állított, mint a többi párt együttvéve. Egyértelmű sikerként pedig azt könyvelnék el, ha a tavaszi eredményüket megismételnék.

Az MSZP-nél már más a helyzet. Számukra a második hely elvesztése jelentene gondot. Marcali „eleste” ezt csak tovább fokozná. A párt számára viszont egyértelmű, hogy sokkal nehezebb idők jönnek. Meghatározó állásokat, megbízatást és tisztséget veszítenek el, s ez felveti a kérdést továbbra is meg tudják-e őrizni egységüket?

A somogy megyei Jobbikban szinte csak a botrányokról lehetett hallani (listaleadás, megyei elnök leváltása, kaposvári polgármester jelöltjük és több képviselő visszalépése), ráadásul mindez a kampányban – a lehető legrosszabb jelzések a választók felé.

valaszt3

A képviselőjelöltek száma háromszor több, mint amennyi hely van. Somogyban több mint 3100-an szeretnének bekerülni a képviselőtestületekbe. Hogy sikerül-e nekik, hamarosan kiderül.

A választási eredményekről vasárnap este élő műsorban számol be a Kapospont. Tőlünk értesülhetek elsőként arról, hogy Somogy egyes településein ki lett a polgármester. A műsor vasárnap este a híradó után, fél nyolckor kezdődik.


Kapcsolódó anyagok

Címkék: Önkormányzati választás, politika