Ötven százalékos részvételi arányra számítanak. Somogyban csaknem 269 ezren voksolhatnak vasárnap.

választás

Furcsa plakátpárosítás Nagyatádon.Véletlenül került egymás mellé a rendőrség és a Fidesz polgármesterjelöltjének plakátja. Viszont Kaposváron a Polgári Szövetség Platform szerint nem véletlenül ragasztották le a plakátjaikat. Ezért panaszt tettek a választási bizottságon. 20 év óta most először még szombaton is kampányolhatnak a pártok. Kampánycsend csak vasárnap lesz.

Somogyban csaknem 269 ezren jogosultak a szavazásra. A legutóbbi három önkormányzati választáson az országos átlagnál 3-4%-kal többen voksoltak a megyében. Szakemberek szerint azonban vasárnap a részvételi arány alacsonyabb lesz, mint az előzőekben.

- Egyrészt már nagyon csendes volt az országgyűlési kampány is. Ez is egy csendes kampány volt, úgy tűnik, megvan a biztos befutó - mondta Návai Zoltán politológus.

A politológus hozzátette: a mostani választáson a pártok mellett nagyobb szerepet játszanak a személyek, mint az országgyűlésin.

- Azoknak a jelölteknek van nagy esélye, akik már voltak polgármesterek - mondta Návai Zoltán.
Somogyban csaknem 3-szoros a túljelentkezés a polgármesteri székekre. A legtöbb jelölt Rinyabesenyőn van. Balatonszárszón 8 -an, Hetesen 7-en indulnak a település vezetője címért.

- Somogy megyében 1 és 9 között van a jelöltek száma. Minden településen van legalább egy. De jogilag az is előfordulhat, hogy nincs egy sem. 32 olyan település van, ahol egy jelölt van - mondta Dr. Vörös Tamás a Területi Választási Iroda vezetője.

Itt már egy szavazattal is nyerhet a polgármesterjelölt - tette hozzá.

A képviselőjelöltek száma is háromszor több, mint amennyi hely van. Somogyban több mint 3100-an szeretnének bekerülni a képviselőtestületekbe. A Fidesz önmagában négyszer több jelöltet állított, mint a többi párt együttvéve.

A második legtöbb jelöltet a Jobbik indítja. Ám az adatokhoz hozzá tartozik, hogy több korábbi MSZP-s most nem a párt színeiben indul, a Somogyért Egyesületnek pedig több városi szervezete is állított jelölteket. Kisebbségi önkormányzati választás csaknem 150 településen lesz. 121 helyen a cigányok, 14 településen a horvátok és 7 településen a németek is választanak vezetőt. Ezen kívül lengyel, szlovén és örmény kisebbségi önkormányzat alakulhat a megyében.

A választási eredményekről vasárnap este élő műsorban számol be a Kapospont. Tőlünk értesülhetek elsőként arról, hogy Somogy egyes településein ki lett a polgármester. A műsor vasárnap este a híradó után, fél nyolckor kezdődik.

Címkék: Návai Zoltán, választás, Vörös Tamás, politika