Választás

Október 3-án közel 3.200 településén választanak képviselőket, polgármestereket - Budapesten főpolgármestert -, valamint a megyei közgyűlés tagjait. Az önkormányzati választás - szemben az országgyűlésivel - egyfordulós, és érvényességi küszöb sincs. Ez azt jelenti, hogy elvileg akár egyetlen leadott szavazattal is mandátumot lehet szerezni. Egyes politológusok szerint a polgármesterek harmada lecserélődik októberben.

Somogyban 34 településen - többségében fideszes vagy független jelöltek - vetélytárs nélkül indulnak az októberi önkormányzati választásokon. Többen közülük nem először szállnak ringbe a polgármesteri székért.

Választás


Az októberi megmérettetésen induló jelöltek a kampányukhoz - szemben az országgyűlési választásokkal - nem kapnak állami támogatást, de a szimpatizánsaiktól kapott pénzekből korlátlanul költekezhetnek. A mostani választás az első, amikor az új jogszabálynak köszönhetően a kampánycsend egy nappal lerövidül, így az a választás napján, vasárnap hajnali 0 órakor lép életbe.

Kapcsolódó anyagok

Címkék: tag, jelölt, polgármester, választás, politika