A Lehet Más a Politika Somogy megyei területi szervezete a következő állásfoglalást adja ki Vona Gábor Jobbik-elnök a kaposvári sajtóban tett tegnapi kijelentése kapcsán.

Az LMP megdöbbenéssel olvasta azt a helyi sajtóban tegnap megjelent hírt, miszerint Vona Gábor, a Jobbik elnöke átnevelő táborokat hozna létre a felnőtt cigány lakosság számára, gyermekeiket pedig bentlakásos kollégiumokba zárná. Az LMP nem vitatja, hogy súlyos konfliktus áll fenn a cigányság és a többségi társadalom viszonyában, a cigányság integrációjára azonban a telepesítés nem lehet megoldás, az csak mélyebb ellentétet szül.

Az LMP elutasítja azt a magatartást, amely kizárólag a cigányságot teszi felelőssé a társadalmi ellentétek kialakulásáért. Úgy gondoljuk, az elmúlt 20 év kormányzatai kizárólag a szavak szintjén foglalkoztak a problémával, azonban semmilyen érdemi intézkedést nem tettek a cigányság integrálása és a békés egymás mellett élés megteremtése érdekében. A 20 éves látszatpolitizálásért a Fidesz és az MSZP-SZDSZ vezette kormányokat is súlyos felelősség terheli.

Az LMP úgy látja, hogy a segélyből élők munkához juttatása az első lépés a társadalmi integráció felé. Ahogy országosan, úgy Kaposváron és térségében is a munkahelyteremtés az eszköze a feszültségek enyhítésének.

Az LMP központi kérdésnek tekinti Kaposváron a munkahelyteremtést, mely úgy a cigányság, mint a többségi társadalom tagjai számára garantálja, hogy adófizetőkké és önfenntartókká váljanak.

Címkék: politika