Mi egy fővárosi kollégiumban kaptuk a hírt, a folyosók üresek voltak, mindenki a tanulószobában ült és nézte a tévét. Kérdeztük mi történt, azt a választ kaptuk, hogy "Csitt!". Valószínűleg az egész nyugati világot letaglózta a világkereskedelmi központ épületei elleni merénylet. 2001 szeptember 11-én helyi idő szerint 8:46-kor az American Airlines 11-es járata a World Trade Center északi tornyába ütközött, 9:03-kor pedig a United Airlines 175-ös járata csapódott a déli toronyba.

A kaposvári Móricz Ádám éppen New-Yorkban tartózkodott, családjával költöztek az amerikai nagyvárosba. Akkor 10 éves volt és hétfő lévén éppen az általános iskolában kapták a hírt. Kilenc év távlatából így emlékszik vissza a történtekre.

- Az iskolában ültünk, amikor bejöttek a tanárok és átküldtek minket egy másik terembe, majd mindenkinek felhívták a szüleit, hogy jöjjenek értünk - mesélte a kapos.hu-nak Ádám. - New-York egyik külvárosában laktunk, az ablakból - bár messze voltunk -, lehetett látni a városközpontot. Nagy füst borított mindent, és akkor jött a második gép... Annyi idősen igazából fel sem tudtam fogni a történteket. Mindenki le volt döbbenve.

A két gépen kívül egy további a Pentagon egyik szárnyába csapódott, míg a negyedik lakott területen kívül zuhant le. Mint később kiderült, azon a reggelen 19 géprabló vette át az irányítást a személyzettől. A nyomozás szálai az Oszama Bin Laden vezette Al Kaida terrorszervezethez vezetett. Bár a WTC elleni támadást a szkeptikusok az Egyesült Államok titkosszolgálatának az akciójaként tartják számon. Egyre inkább két változat körvonalazódik: Bush és környezete tudott a készülő merényletről, de azért nem akadályozták meg, mert kapóra jött nekik, politikai és gazdasági szempontból. A másik verzió szerint pedig a titkosszolgálat maga szervezte és hajtotta végre a merényleteket.

A tény, hogy a tűzoltó és mentőcsapatok hatalmas igyekezete ellenére nem tudták megfékezni a lángokat. Helyi idő szerint 9:50-kor összeomlott az 1-es déli torony, majd nem sokkal később 10:29-kor az északi torony is összedőlt.

Az első hírek még több tízezer áldozatot sejtettek, az összesítések alapján azonban 2986 ember lelte halálát a támadásban, köztük a négy repülő összesen 265 utasa, 343 tűzoltó, 23 rendőr és 37 kikötői vámtiszt, akik a mentésben segédkeztek és legalább 2318 ember a toronyházakban, illetve azok, akik a környezetben, valamint az alattuk található metróállomásokon tartózkodtak.

Az Egyesült Államok ezután a globális terrorizmusra hivatkozva nemzetközi összefogást, és hadviselést sürgetett a terrorizmust támogató - egyebek között Afganisztán, Irak, és az Oszama bin Ladent rejtegető - országok ellen.

Címkék: politika