- A 2/3-os parlamenti arány azt jelenti, hogy a választópolgárok megdöntöttek egy régi és megalapítanak egy új gazdasági rendszert. Ezután a nemzeti együttműködés lesz a mérce - fogalmazott Orbán Viktor a Fidesz elnöke.

Megszűnik a miniszterelnöki hivatal, helyét a miniszterelnökség nevű egység veszi át, amely a kormányfő munkáját szervezi. Miniszterelnök államtitkára Varga Mihály korábbi pénzügyminiszter lesz. Ő felel azért, hogy a kormányzati munka a választók által megszabott politikai irányba haladjon. Elhangzott: a miniszterelnök dolga és helyzete alapvetően más lesz, mint az elmúlt 8 évben. Továbbá Varga Mihály vezetésével egy tényfeltáró bizottságot hoznak létre, amely május végére teljes képet ad az ország gazdasági helyzetéről.

Varga Mihály elmondta: szeretnék megszüntetni a minisztériumok bürokratikus voltát. A miniszterelnököt kiszolgáló apparátus is jóval kisebb lesz, mint korábban.

Navracsics Tibor kifejtette az elvárásokat: Az államnak a közjót kell szolgálnia, a nemzet minden polgárának érdekében kell cselekednie. Ezek egyike sem valósult meg eddig, mert a kormányzat a magánjavak bővítését szolgálta.

- Óriási a feladat, hiszen az a célunk, hogy megteremtsük a bizalmat, amely az állam egyik lételeme. Hatékony, olcsó és fegyelmezett államra van szükség, amelyre a polgárok bizalommal tekintenek.

Címkék: politika