Az országgyűlési választások második fordulója után már biztos, hogy nyolc fideszes képviseli a megyét. Egyéniben közülük hatan: Heintz Tamás, Gelencsér Attila, Gruber Attila, Móring József Attila, Szászfalvi László és Karvalics Ottó jutott be az első fordulóban.

Listáról Mátrai Márta és Berényi László ülhet az Országgyűlésben.

Mátrai Márta 1998 óta képviseli a megyét a parlamentben, ez lesz a negyedik ciklusa. Mindig a Somogy megyei területi listáról jutott be.

Berényi László első alkalommal vehet részt a parlamenti munkában. Ő jelenleg a Somogy megyei közgyűlés képviselője, ahol a kisebbségi bizottság elnökeként és a társadalmi kapcsolatok bizottságának tagjaként dolgozik. Egyike azon négy roma képviselőnek, akik, a következő négy évben a parlamentben szeretnének tenni a felzárkózásért.

A Fidesz megyei listájának 3. helyén szereplő KDNP-s Rubovszky György szintén bejutott. A KDNP-s képviselő 1994 óta tagja az országgyűlésnek, eddig azonban a budapesti területi, valamint az országos listáról jutott be. Először helyezték a somogyi listára.

Az MSZP színeiben Kolber István, Lamperth Mónika és Harangozó Gábor jutott be az Országgyűlésbe. Mindannyian listáról kerültek be.

Harangozó Gábor a siófoki körzetben indult, ám az országos lista 39. helyéről jutott be.

Más pártoknak nem lesznek somogyi képviselői. A jobbikos Pősze Lajos szintén budapesti, ő az 1990-es választásokkor az MDF kampányfőnöke volt. Majd a Szerencsejáték Rt. elnök-vezérigazgatójaként és a Magyar Kézilabda Szövetség elnökeként tevékenykedett.

Az LMP színeiben senki sem jutott az országgyűlésbe.

A szocialisták viszont elveszítettek egy "igazi nagyágyút". Suchman Tamás húszévi képviselőség után köszön el a parlamenttől, volt privatizációs miniszter, ipari, kereskedelmi és idegenforgalmi miniszter, majd a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára. Volt privatizációs miniszter, ipari, kereskedelmi és idegenforgalmi miniszter, majd a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára. Ezúttal nem jutott be Rákóczy Attila és Csákabonyi Balázs sem.

Nem jutott be a parlamentbe Gyenesei István sem, aki egyetlen függetlenként ült az országgyűlésben az elmúlt ciklusban.

Az új parlament május 14-én állhat fel.

Címkék: politika