Fidesz

Az áprilisi magyarországi választások legjobb kimenetele egy nagy többséget biztosító Fidesz győzelem lenne – állítja elemzésében a Royal Bank of Canada. A hitelintézet szerint ez a forgatókönyv biztosítaná, hogy a legnagyobb ellenzéki párt végrehajthassa a szükséges reformokat anélkül, hogy be kellene vonnia a kormányzásba a szélső-jobboldali Jobbikot.

A Fidesz túl sok mindent egyelőre nem árult el tervezett gazdaságpolitikájáról, így az elemzők is csak találgatják, hogy mire készülhet a választások megnyerését követően a párt - tudtuk meg lapinformációkból. A többség úgy véli, hogy az új kormányzat is folytatni fogja a szigorú fiskális politikát, azonban akadnak olyan vélemények is, amelyek szerint kissé lazíthat hatalomra kerülését követően a Fidesz.

A Citigroup legutóbbi elemzésében például úgy vélekedett, hogy a következő kabinet nagy valószínűség szerint a gazdasági növekedésre fogja helyezni a hangsúlyt, s elképzelhető, hogy ennek érdekében csökkenthetik a fiskális szigort. Az amerikai bankház szakértői úgy vélik, hogy a Fidesz megújítja az ország IMF-fel kötött megállapodását, s igyekszik kiharcolni magának nagyobb fiskális mozgásteret annak érdekében, hogy biztosíthassa a hosszútávú gazdasági növekedést..

Címkék: választás 2010, Fidesz, politika