Szorolapok

Változás, hogy területi listát már az a szervezet is állíthat, amely két jelöltet indít. Szigorodik az igazolással történő szavazás is - erről ma a területi választási iroda vezetője tartott sajtótájékoztatót.

Mára felülvizsgálták a szavazóköröket, elkészült a névjegyzék, és az értesítéseket is megkapták a szavazók. Jelenleg több mint 264 ezer választópolgár szerepel a somogyi névjegyzékben - mondta ma a területi választási iroda vezetője sajtótájékoztatóján.
Somogyban 6 választókerület van. Az egyes Kaposvár nagy része. A kettes a megyeszékhely környéke. A 3-as Siófok, a 4-es Balatonboglár, az 5-ös Marcali, a 6-os pedig Nagyatád körzete.

Ezekben a körzetekben keddig összesen 10-en adták le az induláshoz szükséges 750 ajánlószelvényt, tehát már indulhatnak egyéni képviselőjelöltként a választásokon. Egyet tagadott meg a bizottság. Az Internetes Demokrácia Szervezete három szelvényt adott le, így érvénytelen a jelöltállításuk.

Fontos változás idén, hogy területi listát már az a párt is állíthat, amelynek két választókerületben van jelöltje. Ezt március 22-ig lehet bejelenteni.
Területi listáról azok is bejuthatnak a parlamentbe, akik egyéniben nem szereztek mandátumot. A párt jelöltjeire leadott töredékszavazatokat összesítik, ez alapján kaphatnak képviselői széket a lista elején állók. Változás még, hogy a pártok szabadon gyülekezhetnek, tehát a választási gyűléseket nem kell bejelenteni a rendőrségnek.
A szavazók szempontjából a legfontosabb változás az igazolást érinti. Szigorodtak a szabályok. Az igazolást személyesen vagy meghatalmazott útján április 9-ig, az ajánlott levélnek pedig április 6-ig kell megérkeznie a jegyzőhöz. Eddig ezt 260-an kérték Somogyban. Ha valaki külföldön tartózkodik a szavazás napján, akkor erről március 19-ig kérhet igazolást.

Forrás: www.som-onkorm.hu/valasztas

Címkék: politika