Rendkívüli közgyűlés

Napirend előtti felszólalások:

Zsoldos Róbert (MSZP-KSE) felszólalt, miszerint az MSZP frakció azt szeretné, ha felállítanának egy önkormányzati vizsgálóbizottságot a jégcsarnok sikkasztási ügyében.

Pintér Lóránd (SZDSZ) a fővízmérő és az alvízmérő közötti különbség tisztázására hívta fel a figyelmet. Folyamatosan növekvő számban következnek be ugyanis olyan ügyek - mondta el a képviselő -, mikor túl nagy összeget számláznak ki, pedig az ügyfél nem fogyasztott annyi vizet.

Heintz Tamás (Fidesz-KDNP) a megtévesztés és a hazugságok korának nevezte felszólalásában a jelen politikát. Kiemelte, hogy a régi kommunista hatalom leképezésének tűnhet a mostani bal oldali politika, csak a demokrácia álcája mögé rejtve. Felhívta a figyelmet az április 11-i választás fontosságára.

Felszólalások:

Kováts Imre (MSZP-KSE) felhívta Szita Károly figyelmét, hogy az elmondottakhoz képest kevés fejlesztés történt Kaposváron, elmondta, hogy kisarkítva szinte napi szinten tartottak sajtótájékoztatókat az elmúlt hónapokban, s kiemelte a már két éve csúszó városi piac felújítását.

A polgármester azzal érvelt, hogy a pályázatoknál jelentős összegű támogatásokat vontak el, másrészt pedig az uszoda felújítása volt a legnagyobb volumenű beruházás. Emellett egyetértett Kováts képviselővel, hogy az önkormányzati bérlakások építésére nem lesz lehetőség 2010-ben. Mindazonáltal a belváros rekonstrukciója szemmel láthatólag folyamatosan zajlik.

Költségvetés:

Szita Károly, Kaposvár polgármestere a 2010-es költségvetés kapcsán elmondta: két fő elemből áll. Az egyik, hogy nem engednek a kaposvári modellből: a válságkezelésből. A másik pedig, hogy folytatják, és befejezik azokat a beruházásokat, melyeket elkezdtek. Kaposváron 32 milliárd forintot költenek majd 2010-ben a beruházásokra. Elkészül az uszoda, a vásárcsarnok, az Együd helyén létrejön az Agóra. Útfelújításokra is sokat költött a város már 2009-ben is. El fog készülni továbbá a sávház, a keleti ipari park, a közvilágítás rekonstrukciója, korszerűsítése, a Rippl-Rónai Villa felújítása, a desedai kerékpárút. Továbbá a Hársfa utcaiak problémáját is megoldják, miszerint a Cukorgyárral karöltve tehermentesítő utat fognak építeni a cukorrépa szállítására. Végül figyelmet fordítanak majd az egyforintos telkek kialakítása, és a remények szerint a panelek felújítására is.

Szita Károly reagál:

A képviselők felszólalásaira, kérdéseire reagálva Szita Károly a következőket mondta: a működési hiány pontosan annyi, amennyit az állam elvett tőlük, illetve mindannyiunktól, a város polgáraitól. A beruházás tudatosan magas, a felhalmozási kiadások elérik a 10 milliárd forintot. Mindezt azonban tudatosan vállalták - hangsúlyozta a polgármester -, mert a munkalehetőséget szeretnék biztosítani vele.

760 millió forintot kap a Csiky Gergely Színház, szinte a legjobban finanszírozott vidéki színház az országban. Ezt a nagy összeget, és a felújításra szánt összeget is tudatosan kalkulálták. A felújítás idejére valószínűleg az akkorra elkészülő Szivárvány Zeneházba fog átköltözni a társulat.

Hozzászólások:

Hoffmann-né Hetesi Noémi (MSZP-KSE) a Kapos Televízió működésére fordított összeget sokkalta, mondván, hogy azt a válság ellenére sem csökkentették. Ezt a polgármester megcáfolta; a Kapos Televízió ugyanis a 2009-es 78 millió forint helyett 2010-ben 73 millió Ft-ot kap.

Pintér Attila (MSZP-KSE) a fejlesztő és felújító beruházások kapcsán szólalt fel. Megjegyezte, hogy a város tervei jók, és követendők, mindazonáltal kihangsúlyozta, hogy nagyon fontos lenne hosszú távra tervezni, egy fenntartható fejlődést elérni. Ezzel szemben a jelenlegi költségvetési kondíciók elmondása szerint nem támasztják alá mindezt.

"Diszkrét báj"

"Diszkrét bája van, ahogy a költségvetési hiányról beszélnek" - címezte Szita Károly a képviselőknek, majd röviden összefoglalta a hozzászólásokat. Ezután szünetet rendelt el.

Szavazás

A közgyűlés 20 igennel és 7 (MSZP-s és SZDSZ-es) tartózkodással elfogadta a 2010-es költségvetést. Megvitatták a fizetős parkolóhelyekkel kapcsolatos témát is. Arra a döntésre jutottak, hogy akinek parkolási bérlete van, az is köteles kitenni az autója ablakába azt. Ezenkívül a Kötél Egyesület autói és a díszpolgárok autói ingyenesen parkolhatnak. A kaposvár kártyáról is szót ejtettek, a közterületeken wifit fognak bevezetni, amivel internethez férhetnek hozzá a kártya tulajdonosok. A kártyával öt óránként egy órát lehet igénybe venni majd az ingyenes internet hozzáférést, kártya nélkül csupán negyed óra jár majd ingyen a polgároknak. A Kaposvár számít rád programban is változtatást eszközöltek. Ezután a foglalkoztatónak nem kell támogatást biztosítania.

Címkék: politika