Rekordhiányról írt némelyik média a megyei közgyűlés pénteki ülése után. A félreértést az okozta, hogy decemberben még 3 milliárdos hiány volt látható a 2010-es évre, azonban azóta sikerült a K&H bankkal kötni egy olyan megállapodást, melyben átütemezik az adósságszolgálatot, s a bank kiváltja a megye valamennyi hitelét, és halasztott konstrukcióval 2013-ban kezdi meg a törlesztést. Ezzel az országosan egyedülálló sikeres lépéssel mintegy felére csökken a 2010. évi hiánya a Somogy Megyei Önkormányzatnak.

Gelencsér Attila elmondta, hogy míg 2006-ban valamivel 6 milliárd forint felett volt az állami támogatás, addig idén ez már alig haladja meg a 4 milliárdot. Még a szintentartás sem valósult meg, nemhogy a növekedés. Ha csak az infláció mértékével emelte volna évente az állam a támogatást, akkor most több mint 8 milliárdot kellene kapnia a megyének. Az összes kiesett támogatás pedig meghaladja a 10 milliárdot az elmúlt négy év tekintetében. Hozzátette még, hogy ebben nem szerepel az az összeg, amit a kórházaktól vont el a kormány. 2007-ig a tulajdonos megyei önkormányzatnak nem kellett a kórházat anyagilag kisegíteni, hiszen az OEP finanszírozás biztosította a működést. Azóta azonban csökkentek ezek a támogatások is, így a megyének több mint 603 millió forinttal kellett kisegítenie a Kaposi Mór Oktató Kórházat, hogy működőképes maradhasson.

Gelencsér Attila

Megemlítette az elnök a ÖNHIKI-t is, melyek során mindössze egyetlen alkalommal jutottak hozzá 25 millió forinthoz, míg a szocialista vezetésű Heves 403 millióval gazdagodott. Ez az aránytalanság vezetett végül a decemberi közgyűlés során Kolber István kormányzati kapcsolatokért felelős tanácsnoki címének megvonásához. Még az ősz folyamán kérte az országgyűlési képviselőket, hogy segítsék Somogy megyét, ne szavazzák meg a 2010-es költségvetését az országnak, de legalábbis próbáljanak meg Heveshez hasonló támogatásokat kieszközölni megyénk számára is. Mivel egyik sem teljesült, így született a Fidesz frakció döntése, miszerint nem kívánnak tovább együttműködni a szocialistákkal. Megemlítette még Gelencsér Attila Molnár Csaba parlamenti felszólalását is, miben a fideszes önkormányzatokat okolta az ország eladósításáért. Néhány szocialista és liberális vezetésű önkormányzat kötvénykibocsátásának példájával szemléltette a miniszter tévedését. Hozzátette még, hogy az előző megyei vezetés nagy hibát követett el a Siotour eladásával, főleg azért, mert egyetlen fillér sem került a megyei intézményekhez belőle, s nem maradt a megyének működő vagyona.

- Az iszonyatos 4 év alatt lezajló elvonások ellenére a Somogy Megyei Önkormányzat tud adni a somogyiaknak - mondta a közgyűlés elnöke. 125 millió forintot fordítanak idén önként vállalt feladatokra, és 100 milliós keretet biztosítanak a települések önerő alapjához, a Kistelepülési Fejlesztési Támogatáshoz.

- A közgyűlés történetében egyedülálló módon nem volt hozzászólás és kérdés a költségvetés tárgyalásakor - zárta tájékoztatóját Gelencsér Attila. Politikai ellenfelei azért nem tudtak mit mondani, mert sokkoló volt számukra látni, hogy mit okoztak három és fél év alatt -tette még hozzá.

A megyei önkormányzat a kormány megszorító költségvetésével szemben megvédi a somogyi embereket, az intézményeket és a munkahelyeket. Ezért nevezhetjük a 2010-es költségvetést a védelem költségvetésének.

Az elvonások ellenére a megye nem vesz el a somogyiaktól, hanem inkább adni szeretne. Így az önként vállalt feladatait továbbra is megtartja, összességében több mint 125 millió forinttal támogatja a kultúrát, a sportot, az idegenforgalmat, az ifjúságot, a kissebségeket és nyugdíjasokat. Jut ebből az összegből a rendőrségi feladatok, a tudomány, különböző egyesületek és civil szervezetek illetve az egyházak támogatására, valamint a megyét bemutató tájékoztató és információs kiadványok elkészítésére is.

A közgyűlés kötelező feladatait továbbra is a szakmai színvonal csorbulása nélkül látja el, ami egyre nehezebb az iszonyatos mértékű elvonások miatt, s hogy ez a nívó nem csökken az köszönhető az intézményekben dolgozóknak, akik a nehéz körülmények ellenére is helyt állnak mondta Gelencsér Attila a közgyűlés elnöke.

A Somogy Megyei Önkormányzat sikeres pályázati tevékenységének köszönhetően - eddig már 675 benyújtott pályázatból 538 nyertes – Az EU-s pályázatokon többek között a Kaposi Mór Oktató Kórházban az egészségügyi ellátórendszer javítására 12,3 milliárd forinthoz, Százszorszép Gyermekotthonban lakásotthonok kialakítása 59 millió forinthoz, speciális részleg kialakítása a tabi Dr. Takács Imre Szociális Otthonban 46 millió forinthoz, nagybajomi Kékmadár Gyermekotthon bővítésére 80 millió forinthoz, a patalomi Park Szociális Otthon akadálymentesítésének második ütemére, 32 millió forinthoz, míg a Zita Gyermekotthon akadálymentesítése 14 millió forinthoz, a Somogyvári Speciális Szakiskola, Diákotthon és Gyermekotthon akadálymentesítése 30 millió forinthoz jutott a megye.

A védelem költségvetése megvédi az intézményeket, az intézményekben ellátottak életminőségét, a dolgozóink fizetését, a somogyi közösségeket és a somogyi embereket.

Címkék: politika