Ezzel szemben a tények egészen mást mutatnak. Kaposvár megválasztott országgyűlési képviselőjeként miniszteri befolyásomat is folyamatosan latba vetettem, hogy városunkért dolgozzak, szerencsére eredményesen. Soha ennyi fejlesztési célú támogatás nem érkezett Kaposvárra, mint az elmúlt nyolc évben. Az ez idő alatt megvalósult építkezéseket a FIDESZ saját sikereként hirdeti, és csak arról tudott beszélni, amihez nem kapott támogatást – ami ritkán esett meg. A valóság az, hogy az Orbán-kormány ideje alatt évente átlagosan alig 450 millió forint fejlesztési célú támogatást kapott Kaposvár önkormányzata, ezzel szemben az elmúlt két MSZP-s ciklus alatt évente átlagosan több, mint 2 milliárd forintot. Tehát MSZP-s kormányzat idején éves szintre lebontva mintegy ötször annyi beruházási támogatást kapott Kaposvár önkormányzata, mint az Orbán-kormány idején. Ennek teljes összege hozzávetőlegesen 17 milliárd forint.

 


Táblázatok és grafikonokTáblázatok és grafikonokTáblázatok és grafikonokTáblázatok és grafikonokTáblázatok és grafikonok
Táblázatok és grafikonok
A galéria megtekintéséhez kattintson a képre!

 

A fenti számban még nincsenek benne azon intézményi beruházások, amelyek városunkban valósultak meg a megyei önkormányzat irányításával. A kórház, a Siketek Iskolája, és az egyetem támogatásai a fenti összeget még 23,7 milliárddal forinttal egészítik ki, amelyekből 9,7 milliárdnyi beruházás már meg is valósult.

Ami igazán hiányzik ebből a felsorolásból az a FIDESZ súlyos mulasztása. 2008-ban Kaposvár nem pályázott a Nemzeti Iskolafelújítási Program forrásaira, több milliárd forintnyi fejlesztési lehetőséget megvonva ezzel a kaposvári iskoláktól. A mai napig nem adott tisztességes választ, hogy miért.


/A 2009-es évhez érdemes hozzáadni még 2 milliárd forint uniós támogatást, amiről már támogatási szerződése van a városnak, csak a kifizetés 2010-re tolódik./


Kaposvár, 2010. február 11.


Dr. Lamperth Mónika
Kaposvár országgyűlési képviselője

Címkék: sajtóanyag, Lamperth Mónika, politika