55 ezer választópolgár járulhat az urnákhoz Kaposvár 62 szavazókörében az április 11-i első fordulóban. A köztársasági elnök múlt héten írta ki a választások időpontját. A második fordulót április 25-én rendezik azokban a választókerületekben, ahol első körben nem dőlt el a megszerezhető mandátum sorsa.
- Február 8. és 12. között a Magyar Posta juttatja el a kaposvári választópolgároknak az értesítőt és az ajánlószelvényt. Fontos elmondani, hogy törvény szerint az ajánlószelvényt csak az ajánlattevő töltheti ki, tehát nem csupán aláírnia kell, de az adatokat is – lakcím, ajánlott neve stb.- szintén sajátkezűleg kell rávezetnie a szelvényre - hangsúlyozta Dr. Kéki Zoltán, a helyi választási iroda vezetője.

Amennyiben valaki nem a lakóhelyén szeretné leadni a voksát, természetesen igazolással szavazhat más településen is, ám meg kell jelölni azt is, hogy melyik fordulóra kéri az igazolást. Igazolást személyesen vagy meghatalmazottja útján április 9-ig, ajánlott levélben pedig április 6-ig – beérkezési határidő - lehet kérni a lakóhely szerinti polgármesteri hivatalban. A névjegyzékbe vétel külképviseleten történő szavazásnál március 19-ig kérhető. Településenként egy szavazókört jelölnek ki a nem lakhelyükön igazolással szavazó polgároknak.
Akadályoztatottság miatt mozgóurnát is lehet kérni, ezt írásban kell megtenni, akár meghatalmazott útján is. Mozgóurna a szavazás napján is kérhető.

A kaposvári Közgyűlés február 25-én választja meg a szavazatszámláló bizottságok tagjait, póttagjait megbízatásuk négy évre szól.

A választások első fordulója akkor érvényes, ha a választópolgárok több mint 50 százaléka megjelent. Eredményes, ha valamelyik jelölt az érvényes szavazatoknak több mint 50 százalékát megkapta. Ebben az esetben az adott választókerületben nem tartanak második fordulót.

Azokban a választókerületekben, ahol az első fordulóban nem dőlt el a mandátum, második fordulót is rendeznek. Akkor 25 százalék a részvételi arány érvényességi küszöbje, illetve az nyeri el a képviselői megbízatást, aki a legtöbb szavazatot kapta.

Címkék: politika