Választás

Pénteken az SZDSZ megyei elnöke a Kapospontnak elmondta: itt is közös jelölteket állítanak az MDF-fel. A köztársasági elnök pénteken kitűzte a választások időpontját: az első forduló április 11-én lesz. Ezzel hivatalosan elkezdődött a kampány.

Az MSZP 19 %-on áll. A Jobbik 10%-ot kapna, míg az MDF és az SZDSZ nem jutna be a parlamentbe. Mindez a politikusok népszerűségi listáján is látszik: az első Sólyom László, a második Orbán Viktor, utána jön Kósa Lajos. A legnépszerűbb Mszp-s, Szili Katalin a hetedik. Az elemzők kemény kampányra számítanak.

Borókai Gábor, a Heti Válasz főszerkesztője elmondta: annak ellenére, hogy óriási a különbség, azért egy kemény hangú, durvaságba hajló, hazugsággal teli kampány várható. Erre mindenkinek fel kell készülnie, de senkit sem fog váratlanul érni. Az MSZP szerint kívánatos, hogy ne érzelmi és indulati kampány legyen. Felhergelt választók helyett elgondolkodókat szeretnének látni. Lendvai Ildikó, az MSZP elnöke így fogalmazott:
- Két párhuzamos, és egymásnak ellentmondó kampány van. Mi borzasztóan szeretnénk vigyázni arra, hogy a kampány ne fordítsa szembe egymással, mint már annyiszor láttuk, a családtagokat. Ne ígérethalmaz legyen, hanem felelősségverseny.  

Az elemzők szerint a kis pártok arra utazhatnak, hogy elvegyék a Fidesz kétharmados győzelmét. Az  MDF Somogy megyei alelnöke ma azt mondta: egyelőre saját jelöltekben gondolkodnak. Mészáros Ákos, az MDF megyei alelnöke elmondása szerint Somogyban hat jelöltet szeretne indítani az MDF, mind a hat körzetben. A jelöltek megvannak. Ha nem jönnek be, vannak B és C listás jelöltjeink is. A hat körzetre nagyságrendileg 18 jelöltjük van. Az SZDSZ megyei elnöke viszont a Kapospontnak elárulta: biztosan közös jelölteket állítanak az MDF-fel. Jövő héten jelentik be, hogy kik lesznek azok. Pintér Lórándtól a következőket tudtuk meg:
- A 2010-es parlamenti választásokra az MDF-fel együtt készülünk. Somogy megyében ez az együttműködés nem újkeletű, nagyjából el lehet mondani, hogy az MDF és az SZDSZ az együttműködésének a mintája Somogyból származik, mert már régen megkezdtük az egyeztetéseket. Gyakorlatilag a megállapodás kész, a technikai részleteken dolgozunk.

A megyei elnök szerint közösen 6-7%-os eredményt is elérhetnek. Az elemzők szerint a Fidesz rosszul teszi, ha a nagy előny miatt ölbe tett kézzel várja a végeredményt. A jelek szerint nem így lesz, így mozgalmas kampány várható.  

Címkék: politika