A kezdeményezés Gosztonyi Zoltán aranykoszorús faragómestertől indult, hogy az olimpia évében fát ültessen a város Kaposvár egyetlen olimpiai bajnokának tiszteletére.

A berlini olimpián a bajnokok az érmeken kívül egy-egy tölgyfacsemetét is kaptak, cserepükön a felirattal: Növekedj a győztes dicsőségére! A magyar sportolók – köztük a 100 méteres gyorsúszást megnyerő Csik Ferenc – 10 aranyérmet szereztek ezen az olimpián. Az úszó Kaposváron született, családja sokáig itt lakott, emiatt merült fel, hogy a tölgycsemetét itt ültesse el. 1936 szeptemberében, a Kaposvári Virágos Napok keretében több ezer érdeklődő jelenlétében helyezték el a fát a Színház parkban.

A faültetésen akkor közel 15 000 ember vett részt, a park környéke teljesen megtelt, sokan a környező házak tetejéről figyelték az eseményeket. A polgármester megköszönte Csik Ferencnek a győzelmet, a tölgyfát és átadott neki egy ezüstserleget. Az ünnepély hivatalos részének lezárása után az sportoló még hosszan autogramot osztott a közönségnek. A fát később ráccsal vették körül, hogy a vandalizmus ellen védelmet nyújtson. Az olimpiai tölgyek sorsát rendszeresen megvizsgálta a sportsajtó. 1944-ben a kaposvári fa szép fejlődéséről írtak, mely már 3 méternél magasabb és koronájának a szélessége eléri a 2,5 métert.

1956-ban már problémaként jelentkezett, hogy a park szegélyére ültetett fák beárnyékolják a tölgyet és visszavetik ezzel a növekedését, ezért megoldásként felmerült, hogy a platánokat kivágják vagy a tölgyet átültetik. Innentől kezdve ellentmondó információk jelennek meg a fáról. Elképzelhető, hogy valóban átültették a parkon belül vagy a fürdő közelébe, de az is, hogy elpusztult, ám gyökérről új hajtást hozott. Sajnos a Magyarországra került olimpiai fák többsége már nem él, ám van, ami még szépen díszlik, pl. Kabos Endre vívóé Berettyóújfalu főterén.

Erre az olimpiai tölgyre emlékezve ültettük 2024-ben, a párizsi olimpia évében az itt látható emlékfát, hogy növekedjen a mindenkori győztesek dicsőségére.

Címkék: Csik Ferenc, csemete, faültetés, olimpia, bajnok, olvasóink kérdezték, Kaposvár