Az Ukrajnából Magyarországra érkezők mielőbbi beléptetéséhez könnyített ellenőrzést és vámvizsgálatot végeznek a pénzügyőrök, hogy a zömében asszonyokból és gyerekekből álló családoknak ne kelljen hosszasan várakozniuk. Február 24. és március 1. között 98 ezren lépték át a határt Ukrajna felől, kisebb részük, 13 ezren vonaton utazva. A menekültek többsége csupán néhány kézi táskával érkezik a határra, a legszükségesebb ruhadarabjaikkal, és a túléléshez elengedhetetlen holmikkal. Vannak azonban olyanok, akik kisebb-nagyobb járművekkel lépik át a határt értékeiket is magukkal hozva.

A háborús helyzet különös éberséget kíván a pénzügyőröktől, hogy se a zöldhatáron, se a határátkelőkön ne jussanak át fegyverek és egyéb veszélyes szállítmányok akár a személyes poggyászokban, akár a járművekben. A tiszabecsi határon például hétfőn reggel egy ukrán sofőrtől lefoglaltak két fegyvert lőszerekkel együtt, amit büntetőeljárásban adtak át a rendőrségnek a NAV munkatársai.

Mindemellett az Ukrajnába tartó segélyszállítmányokat soron kívül kiléptetik, hogy azok mielőbb célba érjenek. A gördülékeny ügyintézéshez folyamatosan egyeztetnek a humanitárius szervezetekkel és a társhatóságokkal. Vasárnap például a 100 ezer liter üzemanyagot és 28 tonna élelmiszert szállító kamionok soron kívül léphettek ki Záhonynál.

Címkék: ukrán, menekült, konvoj, orosz, adomány, pénzügyőr, háború, határ, NAV, olvasóink kérdezték