Hosszabb ideig, két oltással május 1-jéig lesznek érvényesek az oltási igazolványok, igazodva az európai uniós országok gyakorlatához - jelentette be Gulyás Gergely. A tárcavezető beszámolt arról is, hogy a virológusok többsége szerint az ötödik hullám csúcsán jár Magyarország, és amilyen gyorsan felfutott a fertőzésszám, annak csökkenése is olyan sebességgel várható.

A vírus az ötödik hullámban lényegesen gyorsabban terjed, mint korábban, de sem a kórházban kezeltek száma, sem az elhunytaké nem közelíti meg a megelőző hullámokét.

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében 2022. február 3-án. fotó: MTI/Bruzák Noémi
Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében 2022. február 3-án. fotó: MTI/Bruzák Noémi

Ha nincs orosz gáz, akkor nincs rezsicsökkentés; ma a legolcsóbban gázhoz jutni Oroszországból tudunk - erről szintén a csütörtöki sajtótájékoztatón esett szó.

A kormányinfón elhangzott: 2036-ig biztosított Magyarország irányába az orosz gázszállítás, a keddi találkozóján a magyar miniszterelnök és az orosz elnök pedig abban maradt, hogy nyitottak arra, hogy további egymilliárd köbméterrel megnöveljék a szállítási mennyiséget.

Gulyás Gergely bejelentette: a kormány vis maior alapot hoz létre a hétvégi viharkárok enyhítésére. Mint mondta, a vihar elsősorban a mezőgazdaság, azon belül is a fóliás zöldségtermesztés területén okozott komoly károkat.

Februárban megérkezik az első teljes 13. havi nyugdíj is - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter, aki kitért arra is, hogy ebben a hónapban visszautalják a gyermekeseknek az általuk 2021-ben befizetett személyi jövedelemadót, és a 25 év alatti fiatalok is kézhez kapják az első adómentes fizetésüket.

Címkék: viharkár, rezsicsökkentés, védettség, igazolvány, járvány, nyugdíj, oltás, gáz, fertőzött, vakcina, olvasóink kérdezték, koronavírus