Szerda este jelent meg a Magyar Közlönyben, hogy milyen enyhítések lépnek életbe akkor, ha elérjük az 5,5 millió beoltottat. Jelenleg 5 493 609 fő kapta meg a vakcina első adagját, így az enyhítéshez szükséges szám, akár már holnap meglehet.

Az enyhítések, amelyekről már Gulyás Gergely Miniszterelnökségért felelős miniszter is beszélt a múlt heti Kormányinfón a következők:

  • A kórházak és a szociális intézmények kivételével megszűnik a kötelező maszkviselés, a közterületek után már az üzletekben és a tömegközlekedési eszközökön sem kell majd maszkot viselni. Viszont a maszk viselését senkinek sem lehet megtíltani, így aki továbbra is hordani szeretné a maszkot, az nyugodtan is megteheti.
  • Védettségi igazolvány nélkül is szabad lesz a belépés a vendéglátó üzletekbe, szálláshelyekre, szabadidős létesítményekbe, és az előreváltott ülőhelyes nézőtérrel megrendezett kulturális rendezvényekre, előadásokra. Így már a plasztikkártya nélkül mehetünk a színházakba, mozikba, ahogyan az éttermekbe is.
  • Megszűnnek az üzletekre vonatkozó korlátozások, azaz nem lesz kötelező a távolságtartás, és nem kell 10 négyzetméterenként korlátozni a vásárlók számát se.
  • Még többen vehetnek részt egyes rendezvényeken: a családi és magáneseményekre az eddigi 50 helyett most már 100 főt lehet meghívni, és az eddigi 200 helyett most már 400 fős lakodalmakat lehet szervezni.
  • Az egyetemek és a főiskolák is készülődhetnek a jelenléti oktatás őszi visszaállítására.

A korlátozásoknak maradnak olyan területei, amelyek nem változnak. Így a sportrendezvények, a zenés-táncos rendezvények, és a zárt térben vagy 500 főt meghaladó szabadtéren tartott egyéb rendezvények tekintetében maradnak az eddigi szabályok. Azaz ezeken az eseményeken marad a létszámkorlátozás, és továbbra is csak védettségi igazolvánnyal lehet részt venni rajtuk – vagy 18 év alattiak esetében védett személy felügyelete mellett.

Címkék: beoltott, Magyar Közlöny, enyhítés, olvasóink kérdezték