2021. január 1-től bővül a közfeladatot ellátó személyek köre, derül ki a Magyar Közlönyben péntek este megjelent határozatából.

Ezek alapján közfeladatot ellátó személynek minősül jövő év elejétől az  egészségügyi dolgozó, az  egészségügyi szolgáltatóval munkavégzésre irányuló jogviszonyban álló más személy és a betegjogi képviselő, a halőr, a fegyveres biztonsági őr, a parkolóőr és a hivatásos vadász.

ápolók versenye

De közfeladatot ellátó személy lesz a külföldi államban jogalkotási, igazságszolgáltatási, közigazgatási vagy bűnüldözési feladatot ellátó személy, illetve külföldi államban közhatalmi feladatot ellátó vagy szolgálatot teljesítő személy, ideértve a  köztestületben vagy az állami vagy önkormányzati vállalkozásban ilyen feladatot ellátó vagy szolgálatot teljesítő személyt is.

A kör kibővítésének azért van jelentősége, mert a közfeladatot ellátó személyekre külön kitér a büntető törvénykönyv. Vagyis aki közfeladatot ellátó személyt bántalmaz, vagy ellene bármilyen bűncselekményt követ el, az súlyosabb büntetésre számíthat.

Címkék: közfeladatot ellátó személy, egészségügyi dolgozó, halőr, vadász, olvasóink kérdezték