A Budapest–Székesfehérvár– Nagykanizsa vonalon zajló felújítás következő ütemében szeptember 19-től már a jelenleginél hosszabb szakaszon, Siófok és Fonyód között kell pótlóbuszokkal utazni. A vágányzár miatt a csatlakozó vonalakon is változik a menetrend, a Kaposvár–Fonyód vonal Osztopán és Fonyód közti szakaszán pedig továbbra is minden vonat helyett pótlóbusz közlekedik. A hétfőn életbe lépő módosítások a december 10-i menetrendváltásig érvényesek, de a korszerűsítési munkálatok folytatása miatt utána is korlátozásokra kell számítani.

A felújítás miatt szeptember 19-től, a menetrendi időszak végéig, december 10-ig valamennyi vonat utasait Siófok és Fonyód, illetve Osztopán és Fonyód között vonatpótló autóbuszok szállítják. A vonatpótló autóbuszok a vonatok eredeti útiránya szerinti megállóhelyeket érintik vagy – a közút kialakításának megfelelően – az azokhoz legközelebb fekvő volán megállóhelyen állnak meg.

A Budapest–Székesfehérvár– Nagykanizsa vonalon az ütemes gyorsvonatok és személyvonatok részben módosított menetrend szerint közlekednek, az ütemes gyorsvonatok menetrendje Budapest és Siófok között változatlan marad.

fotó: MTI/Máthé Zoltán
fotó: MTI/Máthé Zoltán

A Budapestről induló ütemes gyorsvonatok a hosszabb közúti menetidő miatt Fonyód–Nagykanizsa, illetve Balatonszentgyörgy–Keszthely között később, ellenkező irányban Nagykanizsa–Fonyód, illetve Keszthely–Balatonszentgyörgy között korábban közlekednek a gyorsvonatok. Budapest–Nagykanizsa, valamint Budapest–Keszthely között a gyorsvonatoknál – az átszállás és a hosszabb közúti menetidő miatt – átlagosan 28-33 perccel megnő az eljutási idő.

Az AGRAM nemzetközi InterCity vonat módosított útvonalon Budapest-Keleti–Dombóvár– Gyékényes érintésével, kerülő útvonalon át, a Budapest–Dombóvár közötti ütemes InterCity vonattal egyesítve közlekedik.

Siófokon, Fonyódon, Balatonszentgyörgyön és Nagykanizsán a csatlakozásokat a vágányzári menetrendhez igazították. Az átszállási idő minimum 5-6 perc.

A Kaposvár–Fonyód vonalon minden vonat módosított menetrend szerint közlekedik. A vonatok helyett Osztopán és Fonyód között autóbuszok szállítják az utasokat. Kaposvár–Fonyód között – az átszállás és a hosszabb közúti menetidő miatt – átlagosan 8-18 perccel megnő az eljutási idő.

A MÁV-START a vonatpótló buszokat a korábbi vágányzárak tapasztalatai és az utasszámlálási adatok alapján rendelte meg és helyezi forgalomba.  A személyvonatok pótlására járatonként egy-két, a gyorsvonatok pótlására általában három-öt busz áll majd rendelkezésre.

Címkék: pótlóbusz, járat, olvasóink kérdezték, menetrend, vasút, Balaton, vonat