A tragédiák sok mindent megváltoztatnak, más irányba visznek, sokszor csak hosszú évek múltán derül ki, hogy van más, családot, nemzetet megerősítő üzenetük is - mondta a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára hétfőn a 22 évvel ezelőtti lengyel buszbaleset helyszínén tartott megemlékezésen, Balatonszentgyörgyön.

Soltész Miklós felidézte, hogy a buszbaleset emlékművére a Medjugorjéban található Szűzanya-szobor másolatát készítette el az eredetit megalkotó olasz család, ugyanabból a márványból.

2002. július 1-jén egy Medjugorjéba tartó, 51 utast szállító lengyel zarándokbusz szenvedett balesetet: a jármű fékezés nélkül hajtott be a Balatonkeresztúr és Balatonszentgyörgy közötti körforgalomba, majd felborult és a tetején állt meg. A balesetben 19 utas, köztük két gyerek vesztette életét, és sokan megsérültek.

fotó: MTI/Filep István
fotó: MTI/Filep István

Rónayné Stava Ewa lengyel nemzetiségi szószóló a megemlékezésen elmondta, a baleset után sokan segítettek a bajbajutottakon, ő is rengeteg hívást kapott magyaroktól, akik felajánlották a segítségüket, a nyelvtudásukat.

Felidézte: egy kisgyerek hosszú órákra a busz alá szorult, egy tűzoltó, egy orvos és egy rendőr tartotta benne felváltva a lelket, magyarul beszélve hozzá, amíg ki tudták szabadítani.

"Nem a nyelv a fontos, hanem az érzések" - fogalmazott a nemzetiségi szószóló, hangsúlyozva, hogy a nagypolitikánál fontosabbak a mindennapi emberi kapcsolatok.

A megemlékezés végén koszorúkat helyeztek el az emlékműnél az államtitkárság, az önkormányzatok, a rendőrség, a katasztrófavédelem és a mentőszolgálat képviselői, majd közös imával zárult az esemény.

Címkék: Szűzanya, megemlékezés, emlékmű, buszbaleset, lengyel, Balatonszentgyörgy, áldozat, tragédia, halálos, kultúra