Gáspár András 40 éven át dolgozott a Csiky Gergely Színházban. Nem csupán elképzelte, megtervezte, hanem meg is valósította a díszleteket. 400 háttérfestményt készített a teátrumnak.

A 85 esztendős legendás díszlettervező, Gáspár András festőművész a Somogy Megyei Kormányhivatal galériájában
A 85 esztendős legendás díszlettervező, Gáspár András festőművész a Somogy Megyei Kormányhivatal galériájában

Alkotásaiból a héten nyílt tárlat a Somogy Megyei Kormányhivatal kaposvári galériájában. A megnyitón Szemadám György, Munkácsy-díjas festőművész - Gáspár András munkáját méltatva úgy fogalmazott: az idős mester minden technikában otthonosan mozog, díszlettervezőként pedig sokrétű feladatot látott el: "Olyan ember tehát, akinek mélyreható ismeretekkel kell rendelkeznie a különböző korok művészetéről. Tudnia kell, hogy a kisméretű látványtervtől kezdve a teniszpályányi méretű színpadi teret is profin megfesteni.”

A 85 éves festőművészt megihlette az Adria, a Balaton és a Zselicség is. Akvarelljei tájakat örökítenek meg, emberek nélkül. A mostani kiállítás egyfajta tallózás az életműben, amely még nem befejezett.

„Huszonkilenc kép fért el, ezen kívül egy van pótlólag a tábori állványon, amelyik az örömfestésről szól, hogy hogyan keletkezik a semmiből valami. Hogy a különböző színek összemosódásából hogyan lehet kialakítani egy olyan formát, ami aztán valami lesz és képpé válik” - mondta el kérdésünkre Gáspár András

A tárlat megnyitóján tangóharmónikával a kezében Waszlavik
A tárlat megnyitóján tangóharmónikával a kezében Waszlavik "Gazember" László is megjelent

A tárlat szeptember 29-ig látogatható.

Címkék: díszlettervező, Waszlavik, Gáspár András, festőművész, Csiky Gergely Színház, galéria, kormányhivatal, Kaposvár, kultúra