A Magyar Könyvtárosok Egyesületének idei vándorgyűlésének a fenntarthatóság volt az egyik kiemelt témája. Ez az országos seregszemle volt az 53. A somogyi megyeszékhely 41 évvel ezelőtt egyszer már otthont adott a fórumnak.

- Azóta a városunk rengeteget fejlődött, és jól mutatja azt a fejlődést, hogy a könyvtáros szakma a vándorgyűlést ide szervezte azzal a címmel, hogy fenntarthatóság, Kaposvár erre mindig is törekedett, hogy fenntartható legyen. A fejlődésünk iránya mindig is ez volt - tette hozzá a megyeszékhely alpolgármestere, Dér Tamás.

A programsorozat társszervezője a MATE Kaposvári Campusa volt.

- Legyenek jelen olyan rendezvények, amelyek országos szinten is népszerűsítik intézményünk felsőoktatási szerepét, a tudományos tevékenység fontosságát és nem utolsó sorban városunk szépségét és különlegességét. A Magyar Agrár és Élettudományi Egyetem valamennyi campusán korszerű könyvtárakat működtetünk, hiszen enélkül a minőségi oktatás és a tudományos tevékenység szinte elképzelhetetlen - mondta a vándorgyűlésen Vörös Péter, a MATE Kaposvári Campusának főigazgatója.

A fiatal korosztályra viszont egyre inkább az a jellemző, hogy könyvek helyett az online világban élnek - hangzott el a könyvtárosok egyik szakmai műhelyében.

- Többségben vannak azok, akik azzal kezdik a napjukat és azzal fejezik be, hogy kezükbe veszik a telefonjukat és napközben is javarészt nem szakadnak el tőle. Többet vannak online mint offline. A mérések alapján azt látjuk, hogy a könyvekhez való viszonyukban ez látható. Több mint 60 százaléka azoknak akik folyamatosan online vannak, nem vesznek könyvet a kezükbe, tehát van munka bőven - erről pedig Gombos Péter, a MATE Kaposvári Campusának főigazgató-helyettes beszélt a vándorgyűlésen.


A háromnapos rendezvényre több mint 600-an érkeztek Kaposvárra szerte az országból, sőt még a határokon túlról is.

Címkék: vándorgyűlés, könyvtár, kultúra, kaposvár