Krónikus ínhüvelygyulladása miatt nem lehetett zongoraművész, ez azonban korántsem tántorította el Kálmán Imrét a zenétől és a színház világától. 1882-ben született Siófokon. A róla elnevezett sétányon álló szülőháza ma már emlékmúzeum.

"A zeneakadémia elvégzése után ő még arról álmodott, hogy szimfonikus műveket fog írni. Viszont ezeknek a műveknek nem talált kiadót se Budapesten, sem pedig Bécsben. Ebből az időszakból származik egy elhíresült mondása, amit mindig elszoktunk mondani, ami úgy hangzik: Hogyha ez így megy tovább, akkor valami retteneteset fogok csinálni, operettet fogok írni! És ő ezt a rettenetet véghez is vitte." - mesélte Fazekasné Széles Ágota a Kálmán Imre Emlékház muzeológusa.

Kálmán Imre több mint húsz operettet írt, ezeket a világ számos színpadán játszották és játsszák még ma is. Legalább ötven slágerét éneklik világszerte. Leghíresebb műve az 1915-ben bemutatott Csárdáskirálynő. Siófok most születésének 140 évfordulóján egy emlékévvel tiszteleg az 1953-ban elhunyt, nemzetközileg is elismert zeneszerző munkássága előtt.

"Szervezünk kiállítást, kettőt is. Az egyik az emlékházban lenne, ez a tavaszi időszakra vonatkozik, itt akár egy primadonna öltözőjébe is betekintést nyerhetnek a látogatók illetve újságcikkeket és a kort, az akkor időket mutatja be. Majd ősszel a könyvtár szervez egy másik kiállítást a művész munkásságával kapcsolatosan. Ezen kívül még operettekhez kapcsolódó műsorok lesznek, ezek inkább a nyár folyamán. Ahogy többen is ismerik már a belvárosi zenei estjeinket, ehhez hasonlóan vannak operett estek - ezekre kerül sor a nyár folyamán, vagy akár a szabadtéri színpadon is, nem csak a belvárosban." - tette hozzá Illés Virág, a siófoki Kommunikációs és Turisztikai Iroda vezetője.

A programsorozatot egy gasztroverseny is színesíti majd, október végén pedig egy egyhetes, korhű műsorsorozat várja az érdeklődőket a Kálmán Imre Művelődési Központban.



A galéria megtekintéséhez kattintson a képre!

Címkék: Kálmán Imre, Múzeum, Siófok, kultúra