Emlékkeresztet avattak csütörtök délután Somogyaszaló közelében a Deseda tó parjánál. A keresztállítással a somogyi erdőgazdaság, akárcsak az ország többi állami erdőgazdasága, az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus előtt tiszteleg.

A Varga László megyéspüspök által megáldott helyszín a fakereszt felállításával egy olyan szakrális pontja lett a somogyi erdőknek, ahol a testi és a lelki feltöldődésre is adott a lehetőség - hangzott el a tóparti ünnepségen.


Emlékkereszt állítás a Deseda partján, Somogyaszaló határábanEmlékkereszt állítás a Deseda partján, Somogyaszaló határábanEmlékkereszt állítás a Deseda partján, Somogyaszaló határábanEmlékkereszt állítás a Deseda partján, Somogyaszaló határában
Emlékkereszt állítás a Deseda partján, Somogyaszaló határában
A galéria megtekintéséhez kattintson a képre!

A ceremónián többek között részt vett a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára is, aki köszöntőjében arról beszélt, hogy a kereszt utat mutat majd, és jelként fog állni az emberek előtt. Soltész Miklós azt is hozzátette, hogy a jelképpel a keresztet állítók üzennek a világnak és a magyar társadalomnak, hogy kiállnak a keresztény értékek mellett.

A térség országgyűlési képviselője, Gelencsér Attila pedig arról beszélt, hogy az elmúlt év statisztikái szerint a kereszténység jelenleg a legüldözöttebb vallás a világon. "Üldözik, kirekesztik a keresztényeket, és sokan vitatják vagy egyenesen tagadják a kereszténység és Európa sorsának összefonódását. Elfelejtenek emlékezni arra, hogy kétezer év óta Európa minden jelentős megújulása valamiképpen a kereszténységből indult el. A magyarok ma úgy képzelik el Magyarországot és Európát, hogy az elismeri a kereszténység fontosságát, melynek alapja a család, a férfi és a nő, az apa és az anya" - fogalmazott a politikus.

A feszületet állító Sefag Zrt. 82 ezer hektár állami tulajdonú erdőterületet kezel Somogy megyében. A társaság a 21 állami erdőgazdasággal összhangban állította a feszületet, így nem csak Somogyban, de az ország számos pontján találkozhatunk hasonló keresztekkel a közeljövőben.

Címkék: emlékkereszt, állítás, Deseda, Somogyaszaló, kultúra