77 éve történt a második világháború magyar szempontból egyik legnagyobb tragédiája a doni katasztrófa. A háború egyik legvéresebb csatájában több ezer kaposvári és környékbeli katona esett el a 2. magyar hadsereg részeként. A második világháborúban Somogy megyének a szállítmányozásban és a támogatásban volt a legfőbb szerepe.


A doni katasztrófa somogyi áldozataira emlékeztekA doni katasztrófa somogyi áldozataira emlékeztekA doni katasztrófa somogyi áldozataira emlékeztekA doni katasztrófa somogyi áldozataira emlékeztekA doni katasztrófa somogyi áldozataira emlékeztekA doni katasztrófa somogyi áldozataira emlékeztekA doni katasztrófa somogyi áldozataira emlékeztekA doni katasztrófa somogyi áldozataira emlékeztekA doni katasztrófa somogyi áldozataira emlékeztekA doni katasztrófa somogyi áldozataira emlékeztek
A doni katasztrófa somogyi áldozataira emlékeztek
A galéria megtekintéséhez kattintson a képre!

A doni katasztrófa 77. évfordulója alkalmából megemlékeztést tartottak vasárnap a Hősök temploma előtt a Mindszenty téren. Kaposvár városa képviseletében Borhi Zsombor alpolgármester mondott beszédet, majd a résztvevők elhelyezték a megemlékezés koszorúit a Mártírok és Hősök emlékművénél.

A 2. magyar hadsereg a Magyar Királyi Honvédségnek az 1941/1942-ben érvényes hadrendben nem szereplő alakulata volt, amelyet 1942-ben állítottak fel, és a keleti hadszíntérre küldték harcolni. A hadsereg 1943 januárjában a Voronyezs körzetében vívott harcok során rendkívül súlyos, megsemmisítő veszteségeket szenvedett. A Don-kanyarban vívott harcok a magyar hadtörténelem legszomorúbb fejezetei közé tartoznak: a megfelelő fegyverzet és felszerelés nélkül kiküldött, lehetetlen feladattal megbízott honvédek ezrei szenvedtek, és vesztek oda a -40 fokos orosz télben - írja a Wikipédia.

Címkék: don kanyar, Hősök temploma, világháború, katasztrófa, megemlékezés, somogy, kultúra