A Kossuth téren megtartott ünnepi műsorral kezdődtek meg az augusztus 20-i programok Kaposváron. Az ünnepélyes zászlófelvonást követően a Somogy Táncegyüttes adott zenés, táncos műsort.


Felvonták a nemzeti lobogót a Kossuth térenFelvonták a nemzeti lobogót a Kossuth térenFelvonták a nemzeti lobogót a Kossuth térenFelvonták a nemzeti lobogót a Kossuth térenFelvonták a nemzeti lobogót a Kossuth téren
Felvonták a nemzeti lobogót a Kossuth téren
A galéria megtekintéséhez kattintson a képre!

A megemlékezésen beszédet mondott Szita Károly polgármester, aki kiemelte, hogy a gyarapodás éveit éljük, ami a kaposvári közösségek összefogása nélkül nem jöhetett volna létre.

A műsor végén Varga László megyéspüspök megáldotta az új kenyeret, amit aztán az ünneplő közönség között osztottak szét. A Kossuth téri műsor a Szent István szobor megkoszorúzásával zárult.


Az új kenyér osztása és koszorúzás a Kossuth térenAz új kenyér osztása és koszorúzás a Kossuth térenAz új kenyér osztása és koszorúzás a Kossuth térenAz új kenyér osztása és koszorúzás a Kossuth térenAz új kenyér osztása és koszorúzás a Kossuth térenAz új kenyér osztása és koszorúzás a Kossuth térenAz új kenyér osztása és koszorúzás a Kossuth téren
Az új kenyér osztása és koszorúzás a Kossuth téren
A galéria megtekintéséhez kattintson a képre!

Videón mutatjuk a teljes ünnepi műsort. A zászlófelvonásról, az új kenyér osztásáról és a koszorúzásról galériát hoztunk.

Szita Károly: mi, kaposváriak összetartozunk!

– Különös kegyelme a sorsnak, hogy történelmi időket élünk, s az idő bennünket szemelt ki megcselekedni, ami módunkban áll, hogy kellőképpen gyarapíthassuk Magyarországot, s benne szűkebb pátriánkat, Somogyot és különösképpen Kaposvárt. Különös kegyelem, hogy mi gazdagíthatjuk városunkat oly mértékben, amilyenre még nem volt példa Kaposvár történetében – fogalmazott Szita Károly az államalapítás ünnepén elmondott beszédében. Kaposvár polgármestere ugyanakkor hangsúlyozta azt is: az egymásra rakott kövekből csak halom lesz, amíg lélekkel meg nem tartjuk a falakat.

– Amikor István királyunk végképp eldöntötte, hogy népünk a nyugati keresztény világhoz csatlakozik, ezer vagy még több esztendőre biztosította helyünket s létünket az európai forgatagban. A fejedelem, majd szent király bölcsen, előrelátóan cselekedett. Tudta, amit mások nem. Hogy amikor a jelenről döntesz, kémleld a múltat s a jövőt. A tegnapot és a holnapot. Kérdezd atyádat és a gyermekedet, mert így fonódik egybe, nemzedékről nemzedékre közösségünk sorsa – mondta Kaposvár polgármestere.

Szita Károly köszönetet mondott a város polgárainak, hogy bíztak benne s magukban.

– Tíz évvel ezelőtt vágtunk bele a jövő, a 21. század Kaposvárjának megtervezésébe. Közösen, minden részt venni akaró polgár hallathatta hangját, beadhatta a közösbe ötleteit, javallatait, s ahogy Madách mondaná, kész lett a mű. Ám nem megpihentünk, hogy várjunk egy jobb korra, amelyben majd valaki vagy valakik megcsinálják helyettünk, hanem szövetségest kerestünk, s találtunk is a Kormányban, és belevágtunk fejlesztéseinkbe. Száznyolcvan milliárdot, kimondhatatlanul nagy összeget, száznyolcvan milliárd forintot is meghaladó fejlesztésbe fogtunk. Átépíteni belvárost, utak és járdák garmadáját, sportcsarnokot, uszodát, színházat, parkokat, volt kórházi épületeket. Rendelőket, bölcsődéket, hivatalokat, hidakat, pályaudvarokat s még sorolhatnánk napestig, hogy mi mindent cselekedtünk meg – fogalmazott Kaposvár polgármestere.

Szita Károly ugyanakkor hangsúlyozta: köveket rakhatunk egymásra számosat, halom lesz abból, amíg lélekkel meg nem tartjuk a falakat. Bizony, csak halmok lesznek, s nem város. Mert a várost a közösség építi, s a falakat a szeretet, a tisztelet, az egymásért érzett felelősség tartja meg. Az, ami összetart családot, várost, nemzetet. Ezért ne feledjük soha Szent István bölcs előrelátását, s ne feledjük a magunk bölcsességét: ha döntünk, ha cselekszünk, előbb kérdezzük atyáinkat, s kérdezzük gyermekeinket! Mert mi, kaposváriak időtől és tértől függetlenül mindenkor összetartozunk! Bizony, összetartozunk, s együtt tehetünk azért, hogy a következő ezredév is magyarokkal, kaposváriakkal e tájon teljék békességben, dicsőségben!

Címkék: ünnepi műsor, Augusztus 20, államalapítás, Kossuth tér, kultúra