A délelőtti megemlékezésen beszédet mondott Bellai Zoltán református lelkipásztor. Valamint közreműködtek a Kaposvári Egyetem Rippl-Rónai Művészeti Karának I. éves színművész szakos hallgatói.

Magyarország 1920. június 4-én írta alá Versailles Trianon kastélyában az I. világháborút lezáró megállapodást. A diktátum korlátozta a magyar hadsereg létszámát és megtiltotta a légierő, illetve a nehézfegyverek tartását.

A békeszerződés miatt a Magyar Királyság területe 282 ezer négyzetkilométerről 93 ezerre csökkent. Lakóinak száma 7,6 millióra apadt; mintegy 3,3 millió magyar rekedt az új határokon kívül.

"A kaposvári trianoni emlékmű meggyalázása már a békediktátum évfordulója előtt felhívta a figyelmünket arra, hogy 96 évvel a tragikus döntés után még mindig vannak olyanok, akik a nemzeti összetartozás helyett a széthúzás erőit támogatják. A Kaposvári Közgyűlés pártjai közül a Demokratikus Koalíció, az Együtt és a Lehet Más a Politika helyi képviselői sem ítélték el a gyalázatos tettet.

Abban reménykedtünk, hogy ez csak mulasztás volt a részükről, de pénteken kiderült, sajnos nem erről van szó. A Kaposvári Közgyűlés MSZP által vezetett baloldali pártjai egyaránt távol maradtak az önkormányzat által szervezett megemlékezéstől. Tették ezt éppen az emlékmű meggyalázása után néhány nappal, amikor jelenlétükkel demonstrálhatták volna, hogy az efféle cselekedet elfogadhatatlan számukra. És demonstrálhatták volna azt is, hogy szakítottak korábbi politikájukkal.

Úgy tűnik azonban, hogy az MSZP által vezetett baloldal még mindig ugyanazt a gyalázatos, nemzetellenes politikát folytatja, mint 2004-ben, amikor a határon túli magyarok ellen indítottak gusztustalan kampányt. Ugyanazt a politikát folytatja, amellyel nemet mondtak a kettős állampolgárságra, amellyel nemet mondtak és mondanak folyamatosan a nemzeti összetartozásra.

Ez a politikai közösség minden egyes alkalommal nemet mond a trianoni békediktátum nyomán határokon kívül rekedtek erkölcsi és jogi rehabilitálására. A magyarság érdekében csak abban bízunk, hogy ez a nyomorúságos szellemiség örökös kisebbségben marad.

A Fidesz - Magyar Polgári Szövetség Kaposvári Elnöksége"

Címkék: trianon, nemzet, kaposvár, kultúra