Többen a küldetésük megerősödése miatt tartják fontosnak, hogy minden évben részt vegyenek az ökumenikus imahét programjain, bár egyre kevesebben gondolják így.

- Elszakadtak a gyökerek sajnos. Ugye Európa egy keresztény állam volt és miután ez nem úgy van már, mint régen, ebből erednek a bajok. Keresik az emberek a megoldást, de ha Istentől elpártolnak, akkor nincs megoldás. Egyetlen egy megoldás van, visszatérni az eredeti állapothoz - válaszolta Kovács Lajos József.

Vigh Bence metodista lelkipásztor szerint napjainkban különösen nagy jelentősége van a kereszténység megerősítésének Európában.

- Úgy gondolom, hogy a kereszténység mai Európában részben egy kritikus válságos helyzetben van, és éppen ezért is nagyon értékesek a találkozások. Másrészt pedig egy komoly missziós helyzetben van, hogy az egységünket is kifejezzük a világ felé, hogy Jézusban hiszünk, ő él, ő ma is valóság - tette hozzá Vigh Bence.

null

Rumszauer Miklós, katolikus plébános is hasonlóan vélekedik. Álláspontja szerint az európai kultúra végveszélyben van és választás előtt áll.

- Akkor, amikor azt látjuk, hogy egy csendes invázió folyik határainkon belül, én azt gondolom, hogyha nem Istenbe kapaszkodunk, akkor elvesztünk. A Római Birodalomnak is ugyanez volt a baja, túl sokszínűvé vált és nem tudta őrizni, nem tudta tartani az identitását és a határait, meg is szűnt - mondta Rumszauer Miklós, a Szent Margit Templom plébánosa.

Hazánkban a '80-as évektől van hagyománya az egy hetes imahét sorozatnak. Ilyenkor a hívek estéről, estére más és más templomban hallgatják a különböző prédikációkat.

null

- Körbejárjuk a templomokat, ismerkedünk más templomba járókkal és ahogy a püspök úr mondta; karon fogunk valakit, hogy eggyel többen legyünk, hát én a szomszédasszonyomat fogtam karon most - mondta Jenei Istvánné.

Az egyetemes imahét programjai vasárnapig tartanak. A záró alkalom a kaposvári Székesegyházban lesz, ahol Bellai Zoltán református lelkész prédikál majd.

Címkék: imahét, ökumenikus, 2016, kultúra, Kaposvár