A most iskolába járó gyerekek nagy valószínűséggel már kilenc évfolyamot fognak elvégezni az általános iskolában. Oktatáspolitikusok azt mondják, ha a szakiskolában nincs idő irodalmat, történelmet, vagy kémiát tanítani, akkor az alapokra az általános iskolában kell több időt biztosítani. A pegagógusok nem zárkóznak el ennek bevezetésétől, de átgondoltságot kérnek.

- Ez egy alapos előkészítést és alapos előtanulmányt kíván meg, mert a jelenlegi köznevelési rendszer nyolc évfolyamos általános iskolára kialakított, mind infrastruktúráját, mind szakmai hátterét tekintve. Nyilván figyelembe kell vegyük a svéd, vagy a lengyel modellnek azon pozitívumait, amivel ők rendelkeznek, de nem feltétlen igaz, az, hogy egy az egyben át lehet ezt venni Magyarországon a magyar köznevelés fejlesztésére - mondta Szabóné Kudomrák Zsuzsanna, a Kodály Zoltán Központi Általános Iskola igazgatója.

Az általános iskolákat fenntartó KLIK is alaposságot tervez mielőtt bevezetnék a kilenc osztályt. Évek óta szó van róla és az iskolákból kikerülő diákok teljesítménye miatt is változtatásra van szükség az intézményfenntartó kaposvári vezetője szerint.

- Világosan kell látnunk, hogy a jelenlegi rendszerünkben az általános iskola, oktatáskutatók, a PISA mérések, a kompetencia mérések, a szakképzésben történt lemorzsolódások mind azt mutatják, hogy nem teljesít jól, meg kell mondanom, hogy vannak itt lemaradások, nagyon komoly szakmai problémák vannak a rendszerben, amelyre ez egy kiutat jelenthet a kilenc évfolyamos általános iskolai bevezetés - tette hozzá Stickel Péter, a Kaposvári Tankerület igazgatója.

A tervek szerint az alsó tagozat 6 éves lenne, a felső 3 éves és áttérnének a 3 éves középiskolai képzésre. A diákok így is 18 éves korukban érettségiznének. A kaposvári KLIK igazgatója hozzátette, a tanítók továbbképzéseket kapnának és több pedagógust is tudna kilenc osztályos rendszer forglalkoztatni.

Címkék: kilencosztályú, általános iskola, szeptember, kultúra