bárczi

Kirakók, munkafüzetek, labdák és hangszerek - ezekkel az eszközökkel fejlesztik a tanulásban akadályozott vagy sérült gyerekeket a Bárczi Gusztáv Módszertani Központban.

- Olyan eszközöket vásároltunk, amelyek minden területet érintenek, nyilván a mozgásos területet elsősorban, hiszen a korai fejlesztésben ennek nagyon nagy szerepe van és az érzékszervi és a beszédfejlesztési segítő eszközöket és kommunikációt fejlesztő eszközöket - mondta a Bárczi Gusztáv Módszertani Központ igazgatója, Benczéné Csorba Margit.

Úgynevezett Dévény-terápiákat is alkalmaznak, amellyel a mozgássérült újszülötteknek segíthetnek. A terápiába a szülőket is bevonják.

- Egészen a kicsi kortól felmenő rendszerben a gyerekek értelmi képességét, vagy a mozgásfejlődését segíti, ugyanakkor örömérzést, együttműködést jelent a családok és gyerekek számára - tudtuk meg a megyei pedagógiai szakszolgálat kaposvári vezetője, Csikvárné Takács Anikó.

Az eszöközvásárláson kívül a gyógypedagógusoknak képzéseket is indítottak, ahol megtanulják használni a fejlesztő játékokat. A módszertani központ 30 millió forint uniós támogatást nyert ezekre.

- A két legfontosabbat emelném ki talán, az egyik a közel 18 millió forint eszközbeszerzés, amiből egy eszközkölcsönző szolgáltatást alakítottunk ki, amit szakemberek, szülők egyaránt igénybe vehetnek, a másik fontos projektelemünk a korai fejlesztésben kialakított szolgáltatásaink továbbfejlesztése volt - mondta Kovács Attila projektmenedzser.

A mai rendezvényen elhangzott: a módszertani központ a jövőben is a legkorszerűbb eszközökkel és a legsikeresebb terápiákkal kíván csaknem 3000 gyereknek segíteni.

Címkék: bárczi, éves, iskola, kultúra, kaposvár