"Mi valóban a jövő kovácsai vagyunk". Így fogalmazott a köznevelésért felelős államtitkár a pedagógusok világnapja alkalmából írt köszöntőjében. Ezt a gondolatot folytatta Kaposvárott is, a 9. Klebelsberg Kuno Pedagógiai Napon. Az államtitkár a köznevelési rendszer átalakításáról és a most életbe lépett pedagógus béremelésről is beszélt, amelynek még nincs vége. A kormány ugyanis többlépcsős rendszerben emeli a pedagógusok fizetését.

"Az elődeink megfosztottak bennünket és a nyugdíjasokat a 13. havi bértől, csökkentek a jövedelmek. Mi ilyen körülmények között is, az országot elindítottuk fölfelé, a gazdaság teljesítménye javul, ennek köszönhető a pedagógus béremelés is. Minden kormányzati szándék az, hogy ezen a politikán lépkedjünk tovább" - nyilatkozta a KaposPontnak Hoffmann Rózsa.

A szakmai fórumon a Somogy Megyei Közgyűlés elnöke is felszólalt, aki maga is 17 évig volt a tanári pályán. Gelencsér Attila azt mondta: akkoriban több dologgal sem értetett egyet. A politikus példaként az erkölcsi és anyagi elismerés hiányát, illetve a folyamatos fenntartási-finanszírozási problémákat említette.

A Klebelsberg Középiskolai Kollégium igazgatója szerint ekkora mértékű átalakítás Klebelsberg óta, tehát a 20-as évek óta nem volt a magyar közoktatásban. Giber Vilmos úgy véli, nyilvánvaló, hogy egy ilyen rendszer átalakítása nem egyszerű feladat: "hiába volt minden előkészítés körültekintő, a működés közben jönnek elő, azok az "anomáliák", amelyekre most kell választ adni".

Az országgyűlés idén több mint 32 milliárd forintot szavazott meg a pedagógusok béremelésére. A többlépcsős rendszer miatt jövőre 150 milliárd forintot már el is különítettek erre a célra.

A pedagógiai nap szünetében kamera elé kértük a köznevelésért felelős államtitkárt, aki szerint zavarok mindig is voltak az oktatásban, de most igazán nincs ok demonstrálni. Hoffmann Rózsától azt is megkérdeztük, mi a véleménye a Kaposvári Egyetem dresszkódjáról.

Címkék: tüntet, Hoffmann, Klebelsberg, emelés, pedagógus, bér, kultúra