Amióta ember és emberi civilizáció létezik, szeretünk kitűnni a tömegből. Vallás, vagy bármilyen csoportba tartozás miatt, esetleg csak saját és környezetünk szórakoztatására viselünk festést, ékszereket, és ezek talán legkirívóbb formája a tetoválás, ami már az ősemberek kora óta jelen van.


SZERINTEM EZ A LÉNYEG: MINDENKI MAGA DÖNTI EL,
HOGY MIT SZERETNE VISELNI A TESTÉN.

 

9.jpg


Ennyit a történelmi áttekintésről, a fő ugyanis az: mi is van ma?
Kik és miért csináltatnak tetoválást, milyen korosztályban hódít, milyen mintákat szeretnek, és mennyire vannak tisztában azzal, mit jelent tetoválást viselni, vagy éppenséggel mit jelent az a tetoválás, amit magukon viselnek?
Kristóffal, azaz "Drámával", a Loco Tattoo művészével beszélgettünk.

- Előfordult olyan, hogy valakinek fogalma nem volt róla mit jelent a rá vésett jel vagy felirat?
- Volt igen. Persze azelőtt tudatjuk a delikvenssel, mielőtt felkerülne a minta.

VAN VISSZATÉRŐ 60 ÉV FELETTI HÖLGY VENDÉGEM...


- Mik a legkelendőbb minták és mi határozza meg, hogy ki mit vállal be?

-Változó. Igazából az anyagiakon múlik minden. Ahol több a kevésbé tehetős ember, ott kissebb minták terjednek el. Pl.: rövidebb feliratok, kis pár centis "minimáláras" minták.
Ha külföldi, vagy tehetősebb a vendég, akkor a nagyobb, művészibb és öszetettebb minták a kelendőbbek.

Persze a kis minták közt is vannak "divattetoválások". Pitypang és ennek variánsai, madár sziluettek, pillangók, kis virágok, masnik a hölgyeknél.
A férfi vendégek inkább várnak, gyűjtenek és nagyobbakat vállalnak be.

1358597658-200879-405813229493492-1459630345-o.jpg


LEGTÖBBSZÖR HATÁROZOTT EMBEREK TETOVÁLTATNAK.


- Melyik korosztályok közt hódít leginkább a tetoválás?
- Azt kellett észrevennem, hogy kortalan a dolog. Van visszatérő 60 év feletti hölgy vendégem, de sokszor próbálkoznak be 18 év alatti fiatalok is. De a leggyakoribb, a 20 és 40 közti korosztály.


A KEZELÉSRŐL RENGETEK TÉVHIT TERJENG.

- Mennyire vannak tisztában azzal, hogy mit jelent tetoválást viselni, hogy kell kezelni, milyen kockázatai lehetnek?
- A kezelésről rengetek tévhit terjeng. Ezeket eloszlatjuk és a második alkalommal már tisztában lesznek vele. Legtöbbször határozott emberek tetováltatnak, tehát tisztában vannak azzal hogy ez egy örökös dolog és tudniuk kell együtt élni vele, viselni azt.

...EGY SAJÁTOS STÍLUS KIALAKÍTÁSÁTÓL NEVEZHETŐ VALAKI IGAZI MŰVÉSZNEK.

 

Dalí-tetoválás.jpg


- Miért viselnek az emberek tetoválást leginkább? Mi a legfőbb motiváló tényező?
- Na, erre nem egyszerű válaszolni. Ahány ember, annyi ok. Leginkább az "önkifejezés" közhellyel élnék.

- Mitől tetováló"művész" valaki, és mikor csak tetováló?
- Én azt mondanám, hogy egy sajátos stílus kialakításától nevezhető valaki igazi művésznek. A tetoválás sok esetben másolás, ami nem egyszerű dolog és lehet művészien művészit másolni, de igazán a saját tervezésű tetoválásokat hívnám művészeti alkotásoknak.

 

LÉNYEGÉBEN AKKOR SIKERÜLT JÓL EGY TETOVÁLÁS, HA OLYAN MINT HA A VISELŐJE VELE SZÜLETETT VOLNA.


- Mitől jó egy tetoválás?
- Attól hogy nincs elb(kukac)szva. És persze, hogy tetováló művész csinálja, vagy olyan, aki művészi szinten és hivatásként is tekint a munkájára. Sok múlik a méreten és az elhelyezésen. egy gyönyörűen kidolgozott nonfiguratív tetoválás nagyon bután néz ki, ha miniatűrben teszik fel.

Portrét nem készítünk a részletessége miatt 10-12 cm alatt. Igazából anatómiából sem árt otthon lennie annak akii "jól" akar tetoválni. Lényegében akkor sikerült jól egy tetoválás, ha olyan mint ha a viselője vele született volna.

AKIN NINCS TETOVÁLÁS, AZT NEM LÁTJÁK AZ ISTENEK

538561_3795520964786_904596018_n.jpg

 

- Színes vagy fekete-fehér megy inkább, és melyik stílusok a legkelendőbbek?
- Ez teljesen változó. Izlés dolga. Sokan ódzkodnak a színes tetoválásoktól, mert nincsenek tudatában a felhasználható színek, árnyalatok végtelenjével.

-Mi a kedvenc tetoválással kapcsolatos idézeted vagy gondolatod és miért?
- Egy Iban közmondás: "Akin nincs tetoválás, azt nem látják az istenek." Hogy úgy mondjam, mélyre hatol ez a mondat. Elgondolkodtat. Időtlen idők óta létezik a tetoválás művészete és ez a mondat valahol kifejezi ezt számomra. Sok ma létező művészeti ágnál régebbi a tetoválás.

...A TETOVÁLÁS FORRADALMÁT ÉLJÜK.

- Egyre élethűbb, szemkápráztatóbb tetoválások születnek. Mik az újdonságok, új irányzatok? Hova fejlődik a tetoválás?
- Ha jól megnézed, ez egy költői kérdés Igazából a tetoválás forradalmát éljük.
Igényesebb munkákat kérnek, és ehhez fel kell zárkózni. Ergo rohamos fejlődésnek indult az egész tetováló társadalom. Az old school-ból new school lett a portrék fotókat megszégyenítő élethűséggel kerülnek a bőrbe a dot work (pontok halmazából összeálló tetoválás) pedig egy régi indiai stílus csak átvették, de ez sem mai sztorimost csak kicsit divatosabb lett.

David Beckham nemrégiben felesége nevét és egy Love (szeretet/szerelem) feliratot varratott magára. Nála már kész tetkó-függőségről beszélhetünk. Ennek kapcsán érdekelt minket a felirat és főleg név tetoválások megítélése, hovatartozása, a "szeretlek Rozi" - áthúzva: "Mari"-tól kezdve, napjainkig.

Elképesztő-3D-tetoválás1.jpg

...A MUNKA AZ MUNKA.


- Először is, a névtetoválás mint fogalom, már nem egyezik meg az évekkel ezelőtti "sittes" vagy "nagypapis", "Jocó, vagy Manyi" tetkókkal.
Manapság igen is szépen kidolgozott, igényes feliratokat kérnek a vendégek. Legalábbis nagy többségben. Kivételek persze vannak.

Milliónyi betűtípus közül lehet válogatni, személyre lehet szabni úgy ahogy egy "művészibb", vagy egy nonfiguratív, törzsi mintát. Sok esetben pedig kombinálva, virágokkal, pillangókkal ornamentikus mintákkal, vagy koponyákkal karöltve kerül kidolgozásra egy név, felirat.
Ezek ellenére nekem személy szerint nem a szívem csücske. Viszont a munka az munka. Maximum nem annyira élvezetes, mint akár egy Dali festmény újraalkotása bőrre, vagy egy saját tervezésű tetoválás.

És persze a neves tetkókat nem egy alkalommal bánják meg a vendégeink. Szakítások, veszekedések után jöhet a takarás, vagy a lézeres kezelés. Szerencsére most már akár teljesen maradék- és hegmentesen eltávolítható egy kissebb tattoo. Vagy elhalványítható, majd szépen takarható lesz pár kezelés után.

Végeredményben egy név tetováltatása a viselője számára sokat jelent. Szerintem ez a lényeg: Mindenki maga dönti el hogy mit szeretne viselni a testén.


Címkék: tetováló, tetkó, tetoválás, filozófia, művész, kultúra