Ősszel megújul az Országos Képzési Jegyzék. Jóval kevesebb szakma közül lehet választani majd, a mostani 1300 helyett 638 szakképesítés lesz. Azok a szakképesítések, amelyekre az elmúlt időszakban nem mutatkozott munkaerő-piaci kereslet, kikerültek az OKJ-ból, ilyen például a társadalombiztosítási és bérügyi szakelőadó képzés.

Az új szabályok miatt jóval magasabbak lesznek a tanfolyami formában induló (iskolarendszeren kívüli) képzések óraszámai. Az iskolarendszeren kívüli képzéseken eddig nem állapítottak meg minimum óraszámot, az új OKJ-ban azonban a tanfolyamok óraszámának alsó határát az iskolarendszerű képzések óraszámának 40-60 százalékához igazítják, ami körülbelül az esti képzés idejének felel meg. A pénzügyi és számviteli ügyintézői képesítést például eddig 300-400 órával meg lehetett szerezni, jövőre ugyanehhez 960-1440 órát kell majd iskolapadban ülni: ez egy heti 12 órás képzés esetében 3-4 évet is jelenthet.

Azonban ha igazolni tudjuk az előzetes munkatapasztalatot vagy a képzéshez szükséges tanulmányokat, lehetőség van arra, hogy csökkentsétek a kötelező órák számát és a képzés díját. Az előzetes tudás felmérését mindenkinél egyénileg végzik el.

A képzések ára szakmánként és intézményenként változó, Budapesten általában többet kell fizetni a tanfolyamokért, mint a vidéki városokban. Jövő szeptembertől az óraszámok növekedésével párhuzamosan valószínűleg az összes tanfolyam drágább lesz.

Változik az ingyenes tanulás korhatára is. A korábbi 22 helyett 2013. szeptember 1-jétől 21 éves korig lehet ingyen tanulni, nappali OKJ-s képzésen. Az első szakképesítés megszerzése iskolarendszerű, esti és levelező munkarendben - életkorra való tekintet nélkül - továbbra is ingyenes.

Ha később egyetemre, főiskolára jelentkeznétek, akkor is megéri elvégezni egy szakirányú OKJ-s tanfolyamot: többletpont jár érte a felvételin  A felsőoktatási felvételin 24 többletpontot adnak az Országos Képzési Jegyzékben szereplő szakirányú, emelt szintű vagy felsőfokú szakképesítésért, de csak akkor, ha a képzési terület intézményei erről közösen úgy határoztak.

 

Forrás: eduline.hu

Címkék: drágább, és, hosszabb, okj, lesz, képzés, kultúra