A városnap idén is délelőttől egészen estig tartó programokat kínál a városlakók és a Siófokra érkező vendégeknek.

A rendezvény hosszú évek óta jótékonysági vásárral veszi kezdetét, nem lesz ez másként 2012. november 30-án sem. A Fő téri faházakban ezen a napon idén több mint 20 városi egyesület kínál különböző ajándéktárgyakat, ételt és italt azzal a szándékkal, hogy a bevételből ezúttal a Siófoki Állatmenhely nehéz, és egyben segítő tevékenységét támogassák. A jótékonysági vásárhoz a kereskedők is csatlakoztak, akik bevételük felét ajánlják fel az állatok megmentőinek.

A november 30-i programok és az esti fogadás, amely a városi díszkivilágítás felkapcsolását követően lesz, várhatóan 19.30 órakor kezdődik. A fogadás idén először két eseménynek is helyt ad, hiszen Siófok polgármestere itt köszönti Csiszár Elek festőművészt, Siófok díszpolgárát 80. születésnapja alkalmából.

A köszöntés után az 1956-os Vitézi Lovagrend főkapitánya, Holl Ferenc ragadja meg az alkalmat, hogy átadja Balázs Árpádnak a rend legmagasabb kitüntetését, az ezüst csillagrendet.

A térről idén sem kell nélkülözniük a gyerekeknek a Mikulást, aki ezúttal a mézeskalácsházban fogadja az apróságokat. A jótékonyság szelleme a tavaly Guiness rekordként elkönyvelt mézeskalácsházba is beköltözik, hiszen a Mikulás ezúttal nemcsak ajándékot ad, de vár is a gyerekektől, akiket arra kér, hogy megunt játékaikat tegyék egy cipősdobozba, vigyék el hozzá, hogy a már nem használt kincsek újbóli szétosztásával minél több rászoruló gyereknek okozhasson örömet.

A mikulás mézeskalácsházába eljuttatott jólelkű felajánlások a Magyar Református Szeretetszolgálat Nyilas Misi Karácsonya című programjának részeként rászoruló, nélkülöző családokhoz jutnak el.

A városnapi ünnepség keretében idén is számos elismerést adnak át és ekkor tartják a városi virágosítási verseny díjkiosztóját is. Idén is kertek és balkonok sokasága bizonyította, hogy tulajdonosa virágszeretőként nemcsak, hogy rossz ember nem lehet, de a település képének szebbé varázsolását saját portáján belül is fontosnak tartja.

A városnap hagyományaihoz tartozik az első adventi gyertya meggyújtása és az ünnepi díszkivilágítás felkapcsolása. Siófok karácsonyi hangulatát idén is látványos fények fokozzák majd.

Siófok szerte majd 300 lámpaoszlopra és kandeláberre kerültek fel az ünnepi világító díszek, amelyek mellett az utak fellett hangulatos átfeszítések is világítanak november 30-tól. A gyerekek örömére újra a Fő térre költözik Herby, a hóember, aki mellett tavaly is számos apróság pózolt a fényképezőgépnek.

A belváros legújabb, igazán meleg, karácsonyi hangulatot árasztó díszei Manchestert idézik meg Siófokon, hiszen az angol nagyvárosban hasonló fényfűzérek díszítik a városközpontot.

Az ünnepi fények felgyúlása előtt a Fő térre összegyűlő ünneplők látványos, akrobatikus UV show részesei lehetnek a Kilitiért Egyesület tagjai pedig minden kedves vendéget megajándékoznak egy pohár forralt borral vagy teával.

A városnap programja:

10.00 órától • Fő tér, Jótékonysági vásár a helyi egyesületek és civil szervezetek részvételével

11.00 óra • Fő tér, A Mikulás mézeskalácsháza megnyitja kapuit

16.00 óra • KIKK, kamaraterem, A virágosítási verseny ünnepélyes eredményhirdetése

17.00 óra • KIKK, emeleti galéria, Kiállításmegnyitó • Én vagyok a világ világossága • Muzsinszki Nagy Endre alkotásai

18.00 óra • KIKK, színházterem, Városnapi ünnepség • Közreműködik a Happiness Formációs Tánc Club

19.00 • Fő tér, Virtuóz, látványos, zenés, akrobatikus UV Zsonglőr Show a Kedvcsinálók Társulat előadásában

19.10 • Fő tér, Polgármesteri köszöntő, Az első adventi gyertya ünnepélyes meggyújtása • A városi díszkivilágítás felkapcsolása

19.20 • Fő tér, Ünnepi koncert a Nosztalgia Együttessel

Címkék: várossá avatás, városnap, programok, ünnep, Siófok, kultúra