A kérelmeket - a közép-magyarországi régió kivételével, ahol a pályázatok befogadása már lezárult - október 17-ig várják - fűzte hozzá a helyettes államtitkár a sajtótájékoztatón.

A közoktatási helyettes államtitkár, Gloviczki Zoltán felidézte, hogy a tavaly elfogadott köznevelési törvény értelmében az érettségi vizsga megkezdésének feltétele az ötven óra közösségi szolgálat teljesítése, amelyet első alkalommal a 2016. január 1-je után érettségire jelentkező diákoknak kell igazolniuk. Az intézkedés a most 9. évfolyamos középiskolai tanulókat már érinti.

Kiemelte: azt javasolják, hogy ezeket a közösségi munkákat lehetőség szerint a 9-11. évfolyamon teljesítsék az intézmények, a három év alatt arányosan elosztva. Ez azt jelenti, hogy heti egy-két óra önkéntes munkát kell végezniük a diákoknak - magyarázta.

A helyettes államtitkár kitért arra is, hogy a tájékozódást segítendő www.kozossegi.ofi.hu címen honlap indult, amelyen elérhető az a módszertani útmutató is, amelyet az államtitkárság és az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet adott ki.

Bodnár Balázs, a portált kifejlesztő, magyar tulajdonú evopro Informatikai és Automatizálási Kft. ügyvezető igazgatója arról beszélt, hogy a honlap lehetővé teszi: az iskolák, valamint a diákok segítségnyújtását fogadni kész intézmények egymásra találjanak. A portál fontos feladata az is, hogy a közösségi szolgálatban részt vevő iskolák megoszthassák élményeiket, és ötleteket meríthessenek egymás programjaiból - írja az MTI.

Címkék: közösségi munka, önkéntes munka, honlap, iskolák, pályázat, kultúra