Több iskolának azonban nincs saját tornaterme. A legtöbb változás 2013-tól lép életbe az oktatásban.

A kaposvári Lorántffy iskolában a tankönyvosztás mellett más gondja is van az iskola vezetésének. Ki kell találniuk, hogyan oldják meg a mindennapos testnevelés órákat.

Ez a törvény egy kicsi nehézséget rótt az iskolánkra, nem olyan könnyű megoldani, tekintettel arra, hogy nincsen sajnos saját tornatermünk, és a bérelt tornatermen is osztoznunk kell egy másik iskolával - mondta a Lorántffy Zsuzsanna Református Általános Iskola és Gimnázium igazgatója, Molnár Tímea.

A Lorántffyban a kötelezően érintett három évfolyamon mintegy 150 gyereknek kell naponta tornaórát tartani. Ehhez jönnek még a további évfolyamok heti óraszámai. Az intézmény az egészségügyi főiskola tornatermét bérli egy másik iskolával közösen. Ezért még nehezebb megoldani a tornaórákat.

A megyei diáksport szövetség elnöke szerint is gond, hogy Somogyban több településnek nincs saját tornaterme, vagy kicsi a tornaszoba.

A megyei diáksport szövetség elnöke, Körmendiné Hajdú Gyöngyi elmondta: abban az esetben, ahol kicsi a tornaterem, és nincsen szabadtéri létesítmény, ott szerintem gondot fog okozni, főleg akkor, amikor az őszi időszakban bejön az esős időszak, télen nem tudnak kimenni a szabadtérre.

A kaposvári önkormányzat iskoláiban 1500 gyereket érint a kötelező, heti 5 tornaóra. Ezekben az intézményekben azonban nem okoz gondot az új rendszer.

A tanévelőkészítési előterjesztésünkben kitértünk erre, hogy az általános iskola megoldotta ennek a bevezetésének a kérdését. Ez idén az általános iskolákkal nem jelentett semminemű, sem személyi, sem pedig infrastrukturális kérdést - árulta el a Kaposvári Önkormányzat oktatási igazgatója, Stickel Péter.

Címkék: tesi, kötelező, testnevelés, óra, terem, torna, kultúra