A Nemzeti Üdülési Szolgálat ügyvezetője egyértelmű sikerként értékelte a programot, mint mondta, már hosszú évek óta nem volt példa arra Magyarországon, hogy szervezetten ennyi szociálisan rászoruló gyerek üdülhessen a Balatonon és más táborhelyeken. Jövőre kétszer ennyi, 30 ezer résztvevőre számítanak.

A június 18-án indult és augusztus 25-én záruló programban egyhetes turnusokban, teljes ellátás mellett nyaralhattak a gyerekek, amiért szociális helyzettől függően, átlagban 5000 forint önerőt kértek, de volt akiknek csak 1000 forintot kellett fizetnie, míg egyes tematikus táboroknál 10 ezer forintba került a nyaralás - számolt be Guller Zoltán.

Minden esetben azt vették figyelembe, hogy az egy főre eső jövedelem eléri-e a minimálbér összegét. A program fontos elemének nevezte az önkéntes és automatizált pályázati rendszert, valamint azt is, hogy a táborokban együtt nyaraltak a különböző szociális hátterű, magyar településekről és a határon túlról érkezők gyerekek.

A táborokban számos ingyenes program, bábszínház, vetélkedők, sportrendezvények várták a gyerekeket. Volt boksz-tábor Kovács Kokó István olimpiai bajnok és Erdei Zsolt profi világbajnok vezetésével, rendeztek labdarúgó sporttábort Vincze Ottó többszörös magyar válogatott labdarúgó részvételével és cselgáncstábort is, de az idei tapasztalatok alapján jövőre sok újítást is terveznek.

Az Erzsébet-program keretében megvalósult táborok pályázatait a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány írta ki 1 milliárd forint értékben. Guller Zoltán szerint ezt nem költötték el teljes egészében, ezért ősszel további pályázatokat írnak ki iskolai kirándulások támogatására - írja az MTI.

Címkék: Erzsébet tábor, rászoruló, kedvezmény, pályázat, kultúra, Balaton