A rabok egy uniós pályázat segítségével jutottak papírhoz. Így szabadulásuk után feltehetőleg könnyebben jutnak munkához, és ezzel csökken az esélye annak, hogy újra bűncselekményt kövessenek el.

Ingatlan-fenntartó és karbantartó, valamint térburkoló szakmai képesítést kapott az elmúlt időszakban 21 rab a kaposvári börtönben. Mindegyikük a jövőjét tervezi már a falak között.

- Mindenképpen szeretnék egy olyan helyen elhelyezkedni, ahol mindenképp hasznát tudom venni az itt bent megszerzett szakmának. Egyelőre hosszabb távú céljaim nincsenek, de mindenképpen ebben szeretnék elhelyezkedni és ebben dolgozni, ha kint leszek már - árulta el Kalányos Péter.

Az unió által is támogatott képzés önkéntes volt, de majdnem mindenki élt a lehetőséggel. 270-ből 200-an.

A képzés csak akkor ér valamit, ha a szabadulás után munkát is találnak a rabok, mondta Baranya megyei munkaügyi központ vezetője, Janovics lászló. Hozzátette: - abban az esetben ha nem tudunk nekik munkát adni és nem tudják ők munkából szerzett jövedelemmel a családjukat eltartani, akkor mi is okozói vagyunk annak, hogy a létfenntartásuk érdekében valamilyen módon ne kényszerítsük, ne segítsük őket ahhoz, hogy a bűnismétlésbe essenek.

A pályázat révén további 50 ember kommunikációs, konfliktuskezelői, valamint életvezetési fejlesztő tréningen vettek részt.  

- Továbbra is szeretnénk olyan és hasonló szakmai képzéseket biztosítani a fogvatartottaknak amit, ha máshol nem csak otthon a mikrokörnyezetében tud alkalmazni a saját lakásának a felújításában, akkor már hasznot, már hasznos tevékenységet végeztünk - mondta a  megyei büntetésvégrehajtási intézet parancsnoka, Nagy István.

A szakmai képzés után csoportos és egyéni foglalkozásokon vesznek részt a fogvatartottak. Megtanítják őket arra, hogyan kell önéletrajzot készíteni, valamint egy munkaügyi elbeszélgetésen megjelenni, hogy utána felvételt is nyerjenek.

Címkék: továbbképzés, rács, szakma, foglalkozás, börtön, kultúra