Összesen nyolc a matematikai és természettudományok, nyolc az élettudományok, öt a humán- és társadalomtudományok területén kezdi meg működését.

A magyar kormány támogatásával idén újabb, az elmúlt években nemzetközi szinten is kimagasló eredményeket elérő, iskolateremtő egyéniségű kutatók részesülhetnek támogatásban, és hozhatnak létre egyetemeken működő akadémiai kutatócsoportokat.

A Kaposvári Egyetemen 31 milliós támogatást nyert a táplálékláncba bekerülő környezetterhelő mikotoxinok hatásának vizsgálata kockázatbecsléshez kutatócsoport.

A pályázat idei kiírásával ismét lehetőséget kaptak kutatócsoport alapítására azok a kutatók, akik az elmúlt évben kizárólag forráshiány miatt nem részesülhettek támogatásban. A 2012. július 1. és 2017. június 30. között támogatott kutatócsoportok létrehozására 75 érvényes pályázat érkezett: a pályázatokban összesen 2,6 milliárd Ft támogatást és 512,2 álláshelyet igényeltek.

A pályázatok közül 21 tavaly év végéig működő csoport továbbműködését, kettő 2011 végéig társult tagi státusszal rendelkező csoport munkájának folytatását tűzte ki célul. A pályázatok közül 20 (26,6%) a matematikai és természettudományi, 26 (34,7%) az élettudományi, 29 (38,7%) a humán- és társadalomtudományi területről érkezett, ezek közül kutatási témájában 58 egyetlen tudományos területhez, míg 17 interdiszciplináris témakörhöz kapcsolódik.

A meghozott döntés értelmében a testület 21 pályázatot javasolt támogatásra az Akadémiai Kutatóintézetek Tanácsa számára: nyolcat a matematikai és természettudományi, szintén nyolcat az élettudományi és ötöt a humán- és társadalomtudományi területen.

A zsűri tudományterületenként alakította ki javaslatát. A pályázatokat javasolt, lehetséges és nem javasolt kategóriákba sorolták, a humán- és társadalomtudományi szekció egy pályaműnek – amennyiben forrás áll rendelkezésre – az említett támogatandó kategóriába sorolására tett javaslatot szöveges indoklással.

Rangsort az első két kategóriában állítottak fel, ezeket a zsűri pontszámmal is értékelte, és javaslatot tett a támogatási összegre. A nem támogatandó pályázatokat ábécérendben adták meg. A zsűri előnyben részesítette azokat a pályázatokat, amelyeket az elmúlt öt évben nemzetközi szinten is kimagasló eredményeket elérő, iskolateremtő egyéniségű kutató nyújtott be, és a benyújtott kutatási téma nem mutat párhuzamosságot az akadémiai kutatóintézetekben végzett munkával. A pályázati kiírás szellemében a teljes állások létrehozását tervező pályázatokat helyezték előtérbe - írja a Magyar Tudományos Akadémia.

Címkék: kutatócsoport, tudomány, Kaposvári Egyetem, fejlesztés, kultúra, támogatás