A Siófoki testület döntött: a balatonszéplaki lebontott víztorony helyére kerülhet Varga Imre Kossuth-díjas szobrászművész Károlyi Mihály-szobra.

Mivel a műalkotás méretei meghaladják a hat métert, építési engedély szükséges az elhelyezéséhez. Az ehhez szükséges vizsgálatokat az érintettség okán egy másik település hatósága fogja elvégezni. Ennek beszerzése, és a felújítási munkálatok kivitelezése akár hónapokig is eltarthat. A felállítás költségeit a Kossuth téri átalakításra szánt pénzből rendezik.

A testületi ülésen Siófok polgármestere, Balázs Árpád leszögezte: nem ideológiai okok miatt döntöttek a szobor elhelyezéséről. Csupán úgy tekintenek rá, mint Siófok város Kossuth-díjas díszpolgárának művészeti alkotására.

A város vezetés döntött arról is, hogy közadakozásból, a Kisfaludi Strobl Zsigmond Horthy István-emlékművének maradványait megkísérlik megtalálni, felújítani, és az eredeti helyére visszahelyezni.

Ad Astra, Horthy István


Balázs Árpád indoklása szerint az "Ad Astra" nevű alkotás művészileg rendkívül értékes, és Horthy István is kötődik a városhoz. Az első őt mintázó emlékművet is a Balaton-parti városban állították fel, ami a második világháborús harcokban több helyen megsérült.

A szobor maradványainak hollétéről mindössze egy Karinthy Ferenc-novella tesz említést, amely szerint a szobor darabjai a föld alá kerültek. Az alkotás bronzváltozata viszont a Kerepes úti temetőben ma is megtalálható a szobrász síremléke részeként.

Horthy Miklós legidősebb gyermeke, Horthy István kormányzóhelyettes és repülő főhadnagy 1942-ben zuhant le és tűnt el Ukrajnában.

(mti)

Címkék: ad astra, Károlyi, horthy, Balatonszabadi, Siófok, kultúra