A 84. Oscar-díjkiosztó tartogatott pár meglepetést, de a legfontosabb kategóriákban az előre jelzett eredményt hozta: Michel Hazanavicius tíz kategóriában jelölt The Artist című fekete-fehér némafilmje vitte haza a legjelentősebb elismeréseket. A film öt szobrot kapott: a legjobb film, legjobb rendezés, legjobb férfi főszereplő (Jean Dujardin), legjobb zene és legjobb kosztüm díját zsebelte be.

Oscar


/Michel Hazanavicius, a The Artist rendezője/

Az este legnagyobb meglepetése az volt, hogy a legjobb női főszereplő kategóriában nem Viola Davis (A segítség) győzedelmeskedett, annak ellenére, hogy a színészi kamara Oscart általában előrejelző díját ő kapta január végén. Helyette Meryl Streepet tüntette ki az Akadémia Margaret Thatcher megformálásáért A Vaslady-ben. Streepnek igencsak kijárt már ez az elismerés: bár volt már két Oscarja, ezeket '80-ban és '83-ban nyerte, és összesen tizenhétszer jelölték, tehát tizennégyszer üres kézzel ment haza.

Oscar

/Meryl Streep az Oscar-díjjal/

A mellékszereplői díjak viszont a papírforma szerint alakultak: a legjobb férfi mellékszereplő Christopher Plummer lett, aki a Kezdők-ben Ewan McGregor meleg apukáját játszotta, a legjobb női mellékszereplő pedig Octavia Spencer A segítség öntudatos házvezetőnőjének megformálásáért. Spencer mindössze a hatodik fekete színésznő, aki Oscart nyert.

Idén Martin Scorsese A leleményes Hugo című látványos mesefilmjét jelölték a legtöbb díjra: a film tizenegy jelöléséből szintén ötöt tudott díjra váltani, azonban ezek a győzelmek mind a technikai kategóriákban születtek meg: a legjobb operatőr (Robert Richardson), látványterv, hangvágás, hangkeverés és vizuális trükkök díját kapta meg a film.

Woody Allen megkapta negyedik Oscarját az Éjfélkor Párizsban forgatókönyvéért, Alexander Payne pedig a másodikat az Utódok adaptált forgatókönyvéért. A legjobb idegen nyelvű film díját a Nader és Simin - Egy elválás története nyerte, így ez lett az első Oscar-díjas iráni film.

A gálát 2004 óta először megint Billy Crystal vezette, akire nem lehet ráfogni, hogy sziporkázott volna, de ezzel nem lógott ki a sorból: a gegírók szabadságra mehettek, mert emberemlékezet óta ez volt a leghumortalanabb, legérdektelenebb Oscar-díjkiosztó. Még Sacha Baron Cohen se csinált semmi balhét, csak közel-keleti diktátornak öltözve, integetve végigment a vörös szőnyegen. A szervezők előzetesen azt ígérték, hogy a mozi varázsát állítják majd a gála középpontjába, de a műsort megszakító klipek, amikben sztárok beszéltek arról, hogy miért fontos számukra a mozi, nem személyesek és viccesek voltak, hanem semmitmondók és nyálasak.

Forrás: origo.hu

További képek, információk, ruhaköltemények itt!

Címkék: Mery, Oscar, Artist, kiosztották, díjátadó, kultúra