1 évvel ezelőtt még több helyen omlott a vakolat a múzeumban. A Nyugat utolsó nemzedékének költője ebben a házban töltötte utolsó heteit, és innen indult a szárszói vasútállomásra, hogy véget vessen életének. Az intézmény évekig nem kapott támogatást a felújításra. Tavaly azonban 50 milliót nyertek erre a célra.


A beruházás mára elkészült. József Attila egykori otthona több évtized után kívül-belül megszépült.


Ahogy a ház, úgy a költő emléke és munkássága is sok megpróbáltatást átvészelt. Erre is emlékeztettek a mai ünnepélyes átadón. - Sem a rendszerváltás, sem a diktatúra, semmi nem tudta ezt a költészetet semmilyen szempontból se a maga arcára formálni se kihasználni se olyanra ami az ő költészetében nincsen benne - mondja a József Attila Múzeum kurátora, H. Bagó Ilona.


A költő írásait számtalan muzsikus feldolgozta, és előadja. Köztük Sebő Ferenc előadóművész. Úgy véli: így talán még közelebb viheti a költő gondoltait az embrekhez.


- Remekül eltudtam szórakoztatni vele a diáktársaimat. Úgy tudtunk üzenni vele mint a népdalokkal. A szerelmünknek a haragosunknak - mondja Sebő Ferenc előadóművész.


József Attila itt töltötte utolsó napjait, amikor súlyos betegségből lábadozott. 1937. december 3-án este innen indult arra a sétára, melyről nem tért többé vissza. A kiállítás a költő életének utolsó időszakát idézi fel, és abból visszatekintve állít emléket az egész életműnek. A kiállítás célja, hogy a múzeumból hazatérők vegyenek le egy József Attila kötetet a polcról.

Címkék: kívül-belül, költő, József, Attila, múzeum, kultúra