A Móricz Zsigmond Mezőgazdasági Szakképző Iskola elsősorban mezőgazdasági alapképzésekkel foglakozik. A szakközépiskolai osztályba felvett tanulóknak érettségi után lehetőségük van mezőgazdasági-technikusi, illetve a lovastúra-vezetői végzettség megszerzésére. A szakiskolai képzések között a legfontosabbak és legnépszerűbbek a lovasképzések. Például a lótartó- lótenyésztő, gazda képzés. A gazdaképzés a régiónkban hiányszakma, ösztöndíjjal támogatott. Sokan emiatt jöttek az iskolába.

- Mivel lovas vagyok, a lovaglás miatt választottam. Helyben van a lovaglási lehetőség a lovasakadémián. Ide gyakorlati képzés keretében tudunk átjárni lovagolni, illetve tesiórákon. Ebben a lovardában 3 szakágat hoznak előnybe, a militari lovaglást, a díjlovaglást, illetve a díjugratást, meséli egy 11. évfolyamos diák.

A gyakorlati képzés a lovasakadémián kívül számos környékbeli gazdaságban folyik.   
Dr. Princz Zoltán gyakorlati oktatásvezetőhelyettes elmondta:

- Az intézmény vezetői és a szakmai kollégák is igen nagy hangsúlyt fektetenek a diákok szakmai gyakorlati képzésére. A gyakorlat helyszíne elsősorban az iskola tangazdasága. Itt főleg növénytermesztést, tecnológiaik órákon vesznek részt a tanulók, bekapcsolódnak az éppen aktuális szántóföldi munkákba.

Így megtanulják a modern szántóföldi gépek kezelését és kedvezményesen szerezhetnek B kategóriás és vontatóvezetői jogosítványt.

A jó tanulmányi eredményű diákok olaszországi és ausztriai cseregyakorlaton is részt vehetnek.

- A 10. évfolyam jó év végi eredményem miatt részt vehettem egy ausztriai cseregyakorlaton. Ausztria dél-keleti részén, Güssingben. Egy egy kisváros nagyon közel a magyar határhoz. Az elhelyezés az iskola jól felszerelt kollégiumában volt. A közeli lovasakadémián kaptam gyakorlati helyet. Volt lehetőség lovagolni, szélesíthettem a tudásomat, a német tudásom is nagy mértékben növekedett, mondta egy végzős diák.

Az olaszországi gyakorlat látnivalókban és kirándulásokban is bővelkedett. Erről egy diák így mesélt.

- Latonában voltam, Olaszországban. Rómától 40 kilométerre. Kolégiumban szálltunk meg, nagyon vendégszeretőek voltak. Rengeteg élménnyel gazdagodtunk. Tudtam kamatoztatni azt, amit itt tanultunk művészettörténet órán. Meg tudtuk nézni a Colosseumot, Circus Maximust, a  Spanyol lépcsőt. De jártunk szőlészetben és gyümölcselosztóban is. Oda 800 hektárról szállítják be a gyümölcsöket, ott osztályozzák. Hihetelen fejlett technikát alkalmaznak.

A mezőgazdasági szakképző iskola minden igénylőnek tud biztosítani kollégiumot. A diákok a jól felszerelt klubszobát és az egyetem sportpályáit is igénybe vehetik.
A szakiskolában végzők közül sokan mennek tovább a felsőoktatásba és az elhelyezkedési esélyeik is jók.

- A szakiskolai képzésben végzett lovasok szinte mindegyike könnyedén el tud helyezkedni. A gazdaképzésben egyre nagyobb jelentősége van, hogy jól kezeljék a termelő üzemekben lévő 30-40-50 milliós gépeket. A középiskolai végzettségeknél pedig nálunk elhelyezkedhetnek a diákok technikusként, őket mindenki keresi. A nem tecnikusokat, akik jó eredménnyel végeznek a felsőfokú képzésben vehenek részt. Elmondhatjuk büszkén, hogy a nálnunk érettségizettek 65-70%-át biztos felveszik az egyetemre, Torma Sándor igazgató szerint.

Az országos versenyeken is jól szerepelnek az itt tanuló diákok.
Nem véletlen, hogy az iskola fennállásának 125. évfordulójára rengeteg öregdiák jött el ünnepelni és az itt szerzett szép emlékeket felidézni.

Az iskola OM azonosítója: OM 036410

Nézze meg a videót!

 

Címkék: szakközép, gimnázium, pályaválasztás, 2012, iskola, kultúra