A magyarországi zsidókért idei díjait Suchman Tamás, a Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány felügyelőbizottsága elnöke, Manninger Jenő, a Zalai Megyei Közgyűlés fideszes elnöke, és Rosinger Oszkár, a Karcagi Zsidó Hitközség nyugalmazott elnöke kapta meg.

A díjakat Feldmájer Péter, a Magyarországi Zsidó Hiközségek Szövetségének elnöke, Zoltai Gusztáv, a Mazsihisz ügyvezető igazgatója és Streit Sándor, a Mazsihisz alelnöke, a Budapesti Zsidó Hitközség elnöke adta át.  

Az átadón elhangzott: Suchman Tamás 1995-től privatizációs, majd ipari miniszter volt. 2007 januárjában a Balaton Fejlesztési Tanács elnökévé választották, 2009-től pedig az egyes országos jelentőségű fejlesztési programok megvalósítására irányuló kormányzati tevékenység összehangolásáért felelős kormánybiztosként dolgozott.

Szólt arról, hogy a kitüntetett 1997-től a MAZSÖK felügyelőbizottságának elnöke, s évekig a Mazsihisz alelnökeként dolgozott. Sokat tett a vészkorszak áldozatai emlékének megőrzése és a Somogy megyei zsidó temetők fenntartása és felújítása érdekében is.

zsidó

MTI fotó: Soós Lajos

Címkék: MAZSIHISZ, Suchman, Tamás, zsidó, Budapest, díj, kultúra