A hagyományosan advent első vasárnapját megelőző pénteken rendezett városnap a Balatoni Regionális Történeti Kutatóintézet és Könyvtár ünnepélyes átadásával kezdődik. A szalagátvágás után a nagyközönség is birtokba veheti az 1700 négyzetméteres létesítményt, ahol a könyvtárosok idegenvezetésével bejárható az épület az alagsortól az emeletig.

Délután a Kálmán Imre Kulturális Központ színháztermében adják át a városnapi kitüntetéseket, az ünnep fényei is ekkor gyúlnak fel városszerte, idén minden eddiginél csillogóbb látvány fogadja majd az adventi vásárban megfordulókat. A péntek a jótékonyság jegyében telik, ebben az évben a Mozgáskorlátozottak Somogy Megyei Egyesületének Siófoki Csoportja javára gyűjtenek a város civil szervezetei.

E nap egyik meglepetése a világrekord méretű mézeskalácsház. A város vadonatúj főterén felállított 20 négyzetméteres házikó 5850 darab mézeskalácsból készül egy helyi pékség felajánlásával, siófoki iskolások bevonásával, közreműködésével. Az ünnepek idején itt lesz a Mikulás főhadiszállása.

A város emblematikus jelképe, a 99 éves víztorony is új köntösbe öltözött az ünnepre.

A városközpont arculatát meghatározó „Öreg hölgy” a ráncfelvarrás után vonzóbb, mint valaha. Földszintjén november 25-én fotókiállítás nyílik „Fő tér anno” címmel, ahol korabeli fotókon elevenedik meg a múlt század siófoki belvárosa. A műemléképület külső szépsége mellett november 26-án belső értékeit is megmutatja mindazoknak, akik a nyílt napon szívesen felmennének a glóbuszba. Madártávlatból sem mindennapi a 650 négyzetméteres tér és környékének látványa: az impozáns térburkolat, a zöld szigetek, a szökőkút vízjátékában hajóján ringatózó Széchenyi, az új telepítésű fák, cserjék, utcabútorok.

A Sió Pláza szombaton várja nyílt napokkal azokat, akik kíváncsiak az elkészült komplexumra.

Címkék: .Siófok, helyszínek, nyílt, megújul, nap, kultúra