Pán Péter Sohaországban lakik és nem hajlandó felnőni. Nem és nem. Az Elveszett fiúk pedig vele tartanak ebben az elhatározásban. Jó néhány csillaggal arrébb Wendy és testvérei pedig nem akarnak lefeküdni, aludni. Nem és nem. Hogy mindez miért fontos? Mert Péter óvatlanul elhagyja az árnyékát, és amikor visszalopózik érte a házba, akkor… nos, a gyerekek kirepülnek az ablakon.

Mesés kalandok, vidám dalolás, önfeledt játék vár rájuk Sohaországban; de a kalózok is arrafelé lebzselnek, a gonosz Hook kapitánnyal az élen, meg persze az indiánok, mert ellenségből sosem elég! A nagy kérdés az, ki dönt jól: aki örök gyerek szeretne maradni, szigor, szabályok és állandó aggodalom nélkül; vagy aki zsörtölődő, időhiányban szenvedő felnőtté válik, és elfelejti Sohaországot.

Pán Péter

A felnőtté váláshoz elengedhetetlen, hogy újra felfedezzük magunkban az elveszettnek hitt gyermeket. Kelemen József rendezése tehát nemcsak kicsiknek és kicsit nagyobbaknak mesél, hanem azoknak is, akik már régen úgy hiszik, felnőttek.

„Péter egy olyan gyerek, aki örökké gyerek akar maradni, miközben soha nem volt igazán az. Igazából nem is tudja, milyen gyereknek lenni, hiszen megszökött a családjától, és mikor vissza akart volna menni, csukva találta az ablakot, elfelejtették. Ezért gondolja azt, hogy a felnőttek soha nem figyelnek oda, mindig csak rohannak, és ő nem akar ilyen lenni, ha felnő. Inkább soha nem nő fel. Ez a felelősséghárítás azonban nem járható út. Csak könnyebb, mint azt mondani: »felnövök, és én más leszek, másképp fogom csinálni, mint a szüleim«. Ezzel az elmeneküléssel ő kimarad a gyerekkor fázisaiból, nem fejlődnek ki benne a gyerekség különböző attribútumai: milyen gyereknek lenni az anya mellett, milyen az apa mellett, milyen találkozni egy lánnyal. A szabadságot hirdeti, az örök játékot, de közben fájdalmasan vágyik a család-élményre, ami neki nem adatott meg” – mondja Kelemen József, az előadás rendezője.

Az előadást a héten már láthatja a nagyérdemű.

Nézze meg videónkat:

 

 

Címkék: Pán Péter, gyerekek, Csiky, előadás, színház, kultúra