- Ha a balatoniak megfelelő fejlesztési programjavaslatot állítanak össze a tó körüli biciklikörútra vonatkozóan, akkor lehetőség van arra, hogy kiemelt programként valósuljon meg állami, illetve uniós támogatással - közölte Bóka István, fideszes országgyűlési képviselő, a Balaton Fejlesztési Tanács elnöke a Balatoni Szövetség elnökségi ülésén pénteken Balatonlellén - tájékoztatott az MTI.

Bóka István kifejtette, óriási lehetőségek rejlenek a balatoni kerékpárturizmusban, amely évek óta fejlődik. Egységes koncepció mentén kell felépíteni a biciklikörút fejlesztési tervét, belefoglalva egyebek közt szolgáltató állomások kialakítását és a körút egységes kitáblázását - tette hozzá.

A kivitelezésre mintegy három milliárd forintot kellene fordítani, mert 60-100 kilométernyi szakaszt fel kell újítani. A teljes körút 2000-2003 között készült el, 60 százalékban meglévő utakon jelölték ki, s csak kisebb részben építettek új aszfaltot. Hátránya, hogy mindössze 1,2-1,6 méter széles a legtöbb helyen, ma azonban már 2 méter széles kerékpárútra lenne szükség. Azonban egyelőre az is tisztázatlan, hogy kinek kellene karbantartania az állami tulajdonban lévő útszakaszokat.

Címkék: turisztika, idegenforgalom, túra, kerékpár, balaton, kultúra